The Assistant

Verenigde Staten, 2019 / 87 minuten
Let op met kinderen tot 16 jaar
Regie: Kitty Green
Met: Julia Garner, Matthew Macfadyen en Dagmara Dominczyk

Ze komt als eerste en gaat weg als laatste. Ze bewaakt de agenda van haar baas, haalt lunch voor afgunstige collega’s en werkt de groeiende stapel papierwerk weg. En wie al die jonge vrouwen zijn die hun opwachting maken bij de producent – Jane heeft geen idee. De deur van de werkkamer gaat dicht en nieuwsgierigheid wordt niet op prijs gesteld.

Wie zou niet blij zijn met een fulltime baan als assistent van een machtige film- en tv-producent? Jane lijkt in haar nopjes en verdraagt stoïcijns alle kleine en grote vernederingen die ze op kantoor ondergaat. Totdat de maat vol is.

In haar speelfilmdebuut snijdt regisseuse Kitty Green een kwestie aan die sinds #MeToo en de veroordeling van Harvey Weinstein bespreekbaar is geworden: machtsmisbruik – gericht op vrouwen, meestal – in de entertainmentwereld. Kitty Greens speelfilmdebuut is een fascinerende analyse van onopgemerkt machtsmisbruik in een seksistische omgeving. The Assistant draaide op maar liefst vijftig festivals en won verschillende prijzen.

Bijzonderheden
De voorstelling van donderdag 24 juni is de laatste gelegenheid deze film bij ons te zien.

Tijden & Tickets

Kaartjes worden 15 minuten gereserveerd in het winkelmandje.

Recensies

★★★★★ NRC - ''The Assistant is zo ijzingwekkend goed.''
★★★★☆ Volkskrant - "Een kalme film onder hoogspanning."