Henk van der Linden, Pionier van de Nederlandse Kinderfilm

Nederland, 2020 / 50 minuten
Niet schadelijk / Alle leeftijden
Regie: Olaf Koelewijn
Met: Jeu Consten, Maria Peters en Frank Roumen

Vraag een willekeurige Nederlander wie de meest succesvolle regisseur is en er zullen namen voorbij komen van regisseurs als Fons Rademakers, Bert Haanstra en Paul Verhoeven. Maar als het aankomt op de hoeveelheid geproduceerde succesvolle films, moeten al deze grootheden van de Nederlandse film één man voor zich dulden, met afstand. En dat is de nestor van de Nederlandse kinderfilm, Henk van der Linden.

Deze geboren Limburger, uniek om zijn eigenzinnige manier van werken, is houder van menig record uit de wereld van de film. Vijf decennia lang trokken zijn 43 kinderfilms, zeker die over nationale striphelden als Dik Trom en Sjors & Sjimmie, volle zalen. Zijn succesvolste film, die maar liefst achtentwintig jaar (!) aaneengesloten in de bioscoop draaide, leverde hem zelfs een vermelding op in het Guinness Book of Records.

Waar over veel bekende en inspirerende Nederlandse regisseurs tal van documentaires zijn gemaakt, schittert uitgerekend Henk van der Linden hier door afwezigheid. Onbegrijpelijk. Bizar. En eigenlijk ook een gotspe. Filmmuseum Eye digitaliseert momenteel zijn films, vanwege hun waarde voor het nageslacht. Maar de palmares van dit filmicoon, die met 95 jaar verkeert in de winter van zijn eigen ondeugende jongensboek - of beter gezegd film -, schreeuwt om meer: nog één, laatste, filmdocument. En dit keer niet ván, maar over Henk van der Linden, de ultieme autodidact, doe-het-zelver en vooral ook het Grote Kind van de Nederlandse film.

Henk zou zelf niet eens op het idee gekomen zijn om zichzelf in de schijnwerpers te plaatsen - daarom doen wij dat, als eerbetoon aan een icoon.

Bijzonderheden
In het weekend van 12 en 13 december zet Filmhuis De Spiegel in samenwerking met CineSud Henk van der Linden in het zonnetje, met onder andere vertoningen van Vier Rakkers en een Oude Jeep, De Avonturen van Pietje Bell en de documentaire Henk van der Linden, Pionier van de Nederlandse Kinderfilm.

Al op zeer jonge leeftijd raakte Olaf Koelewijn in de ban van televisie en de verhalen die je door dit medium kan vertellen. ‘Als kind zat ik vol met verhalen die ik in eerste instantie als hoorspel maakte. Later maakte ik de buurt onveilig met de videocamera van mijn vader om alles te filmen waar een verhaal aan vast zat. Op mijn 16e besloot ik mijn doel te verwezenlijken, namelijk bij de televisie terechtkomen, om zo mijn onuitputtelijke drang verhalen te vertellen te kunnen bevredigen. Voor mij is televisie maken niet zomaar een keuze of vanzelfsprekendheid. Het is voor mij een bestemming die me al vanaf het begin van mijn leven in het bloed zat.’

Regisseur Olaf Koelewijn zal op zaterdag 12 december zijn documentaire inleiden en naderhand vragen beantwoorden uit het publiek. Voorpremière.

Zaterdag 12 december:
- Vier Rakkers en een Oude Jeep (14.00 uur)
- Henk van der Linden, Pionier van de Nederlandse Kinderfilm (17.00 uur)
- De Avonturen van Pietje Bell (20.00 uur)

Zondag 13 december:
- Avonturen van Pietje Bell (14.00 uur)
- Henk van der Linden, Pionier van de Nederlandse Kinderfilm (16.00 uur)
- Vier Rakkers en een Oude Jeep (19.00 uur)

Voordeelticket zaterdag of zondag: Spiegelpashouders: € 16,50 / Geen Spiegelpashouders: € 22,50

Mochten er bezoekers zijn die slechts één van de drie films willen zien dan is dat geen enkel probleem.Tijden & Tickets

NB: U kunt voor deze voorstellingen geen E-tickets kopen of reserveren!