De Vogelwachter

Nederland, 2020 / 89 minuten
Niet schadelijk / Alle leeftijden
Regie: Threes Anna
Met: Freek de Jonge, Quiah Shilue en Sophie van Winden

Zee, wind, vogels, duinen: de vogelwachter geniet er nog elke dag van, geen moment voelt hij zich alleen op Benty Island, een onbewoond eiland voor de kust van Engeland. Hij telt de migrerende vogels, eet zijn dagelijkse portie kapucijners en brinta en onderhoudt contact met het ecologisch onderzoekscentrum.

Aan dit leven met de natuur in contemplatie dreigt abrupt een einde te komen als de nieuwe leiding van het onderzoekscentrum meldt dat de post wordt opgeheven. De vogelwachter is er de man niet naar om zijn zelfgekozen isolatie op te heffen en maakt zich op voor de strijd, met alle tragikomische gevolgen van dien.

Voor haar derde lange speelfilm wilde regisseuse Threes Anna per se Freek de Jonge voor de hoofdrol. De inmiddels 75-jarige cabaretier was volgens haar de perfecte keus om het personage gestalte te geven: de vogelwachter is eigenzinnig, sterk en volkomen authentiek - kwalificaties die een op een voor Freek de Jonge gelden.

De Vogelwachter werd opgenomen in natuurgebied De Slufter, Texel en is zowel een ode aan de natuur als een allegorisch portret van een oudere man in een veranderende, hightech wereld. Freek de Jonge praat weinig - hij schreef niet mee aan het scenario - en geeft zijn vogelwachter weergaloos fysiek gestalte.

Bijzonderheden
De voorstelling van 20 december is de laatste gelegenheid deze film bij ons te zien.

Tijden & Tickets

NB: U kunt voor deze voorstellingen geen E-tickets kopen of reserveren!

Recensies

★★★★☆ Volkskrant - ''De Vogelwachter werkt uitstekend. Freek de Jonge weet te ontroeren.''
★★★★☆ Telegraaf - ''Een liefdevol verhaal in sprookjesachtige setting.''