Notturno

Italië, 2020 / 100 minuten
Let op met kinderen tot 9 jaarAngst
Regie: Gianfranco Rosi

Met de documentaire Notturno laat regisseur Gianfranco Rosi ons opnieuw kennismaken met het dagelijks leven van gewone mensen in uitzonderlijke situaties. In zijn vorige documentaire Fuocoammare bevonden we ons tussen de bewoners en vluchtelingen op Lampedusa. In Notturno bevinden we ons in de grensgebieden van Syrië, Irak, Koerdistan en Libanon.

Notturno staat voor het licht in de duisternis van oorlog. De documentaire werd over een periode van drie jaar gemaakt langs de door oorlog en terrorisme gehavende grenzen in het Midden-Oosten. Dictatuur, invasies en geweld voeden elkaar in een vicieuze cirkel die het leven van de plaatselijke bevolking voortdurend ontwricht. Op de achtergrond zijn strijd en vernietiging alom aanwezig, maar op de voorgrond vinden we universele menselijkheid.

Notturno ging in première op het filmfestival van Venetië en regisseur Gianfranco Rosi was hoofdgast op het IDFA van 2020, waar onder meer een retrospectief van zijn werk werd gepresenteerd. Bijzondere en belangrijke documentaire.

Bijzonderheden
De voorstelling van maandag 28 juni is de laatste gelegenheid deze film bij ons te zien.

Tijden & Tickets

NB: U kunt voor deze voorstellingen geen E-tickets kopen of reserveren!

Recensies

★★★★☆ NRC - ''Gianfranco Rosi won in het afgelopen decennium de Gouden Leeuw van Venetië (Sacro GRA, 2013) en de Gouden Beer van Berlijn (Fuocoammare, 2016): uniek voor een documentairemaker. Hij doet vele jaren over een documentaire; voor Notturno reisde hij anderhalf jaar zonder camera door Syrië, Koerdistan en Irak om zijn ‘personages’ te ontdekken en goed te leren kennen. Daarna keerde hij met camera terug om ze te filmen, waarbij het vaak wachten was op bewolking. Magisch.''
★★★★☆ Trouw - ''De Italiaanse regisseur Gianfranco Rosi neemt de tijd om zich in een onderwerp en een omgeving te verdiepen, en dat voel je tot in elke vezel. Hij filmt net zo lang tot de slachtoffers in het volle licht staan, en je hart breekt.''