Wan Pipel

Nederland/Suriname, 1976 / 111 minuten
Let op met kinderen tot 12 jaarGeweld
Regie: Pim de la Parra
Met: Borger Breeveld, Willeke van Ammelrooy en Diana Gangaron Panday

Actrice Willeke van Ammelrooy zal op zaterdag 28 november Wan Pipel inleiden en naderhand vragen beantwoorden uit het publiek. Een unieke kans om haar in levenden lijve te zien en te spreken.

Een Surinaamse man (Borger Breeveld) verlaat gehaast zijn Nederlandse vriendin (Willeke van Ammelrooy) om zijn stervende moeder in Paramaribo op te zoeken. Terug in zijn thuisland raakt hij al snel geconfronteerd en geobsedeerd door zijn eigen cultuur en is hij erg onder de indruk van Suriname. Als hij echter verliefd wordt op de Hindoestaanse 'Rubia' staat de gemeenschap op zijn kop. Zowel zijn familie in Suriname als zijn Nederlandse ex-vriendin proberen hem ertoe te bewegen naar Nederland terug te gaan.

Met Wan Pipel sneed Pim de la Parra destijds beladen thema's aan; kiest Roy voor zijn Nederlandse vriendin of volgt hij zijn hart en trouwt hij met de Hindoestaanse Rubia om Suriname te helpen opbouwen? Ondanks de ruime inkomsten uit successen als Blue Movie zou $corpio Films in 1976 in de problemen komen door Pim de la Parra’s magnum opus Wan Pipel, de eerste speelfilm opgenomen in het net onafhankelijk geworden Suriname. De kosten vielen veel hoger uit dan bedoeld en het Nederlandse publiek bleef weg. $corpio Films ging failliet en Pim de la Parra en Wim Verstappen gingen ieder hun eigen weg. Tegenwoordig geldt Wan Pipel als een klassieker; de film wordt elk jaar rond Onafhankelijkheidsdag uitgezonden op de Surinaamse televisie.

Met Wan Pipel bracht regisseur Pim de la Parra een ode aan Suriname.

Bijzonderheden
In het kader van 45 jaar onafhankelijkheid van Suriname vertonen we in samenwerking met CineSud op zaterdag 28 november Wan Pipel van Pim de la Parra en Parradox van In-soo Radstake. Actrice Willeke van Ammelrooy zal Wan Pipel inleiden en naderhand vragen beantwoorden uit het publiek. Een unieke kans om haar in levenden lijve te zien en te spreken.

Double bill:
- Parradox (In-soo Radstake) (18.00 uur)
- Wan Pipel (Pim de la Parra) (20.30 uur)

Voordeelticket*: Spiegelpashouders: € 11,- / Niet Spiegelpashouders: € 15,-

Mochten er bezoekers zijn die slechts één van de twee films willen zien dan is dat geen enkel probleem.Tijden & Tickets

NB: U kunt voor deze voorstellingen geen E-tickets kopen of reserveren!