Nothing but the Sun

Paraguay, 2020 / 75 minuten
Niet schadelijk / Alle leeftijden
Regie: Arami Ullon

De officiële openingsfilm van IDFA portretteert het Ayoreo-volk dat in de dorre Chaco-regio in Paraguay leeft en op het punt van uitsterven staat. De voorouders van Mateo Sobode Chiqueño aanbaden de zon, die zij beschouwden als een superieur en genereus wezen. Voor Mateo en generatiegenoten is de zon vooral een bedreiging geworden die van ontboste gebieden zorgwekkend droge, stoffige vlaktes maakt, door de camera in schitterende, onheilspellende beelden gevangen.

Een klein deel van de Ayoreo leeft nog teruggetrokken in de bossen van Chaco in Paraguay. Maar een veel grotere groep, waar Mateo deel van is, werd samengedreven in kleine nederzettingen door missionarissen, die hun land onteigenden en hen bekeerden tot het christendom.

Al sinds de jaren zeventig trekt Mateo met een inmiddels antieke cassetterecorder langs Ayoreo-gemeenschappen om hen te interviewen en traditionele liederen op te nemen voor zijn audioarchief. Af en toe eet het apparaat een bandje op, wat hij met geduldig gepeuter oplost. In de gesprekken klinkt twijfel over het verlies aan identiteit. Is het een probleem dat de cultuur van de Ayoreo verdwijnt, of is dat een noodzakelijke voorwaarde voor integratie? Hoe belangrijk is het om tradities te behouden?

Bijzonderheden
Het grootste documentaire filmfestival ter wereld komt dit jaar naar Filmhuis De Spiegel toe. Onder de naam IDFA Extended zie je zeven hoogtepunten uit de line-up van het International Documentary Filmfestival Amsterdam. Op donderdag 19 november starten we met de openingsfilm Nothing but the Sun van Arami Ullon.

Bij de hierboven te bekijken trailer willen we opmerken dat de trailer niet Nederlands ondertiteld is. We vertonen de documentaire wel met Nederlandse ondertiteling.

De documentaire zal worden ingeleid door Armand Leenaers, kenner van Latijns-Amerika en oud-bestuurslid bij het Latin American Film Festival (LAFF) in Utrecht. 'Een van de manieren om meer te weten te komen over dit fascinerende continent is kijken naar documentaires en films. In Latijns-Amerika zie je veel westerse invloeden maar er zijn ook grote inheemse gemeenschappen met eigen tradities. Ruim vijf eeuwen na de Spaans-Portugese kolonisatie is de emancipatie van veel van deze groepen onmiskenbaar al is er nog een lange weg te gaan waar het bijvoorbeeld de positie van indianen en het geweld tegen vrouwen betreft. Paraguay is een land waar we zelden of nooit iets van horen. Weinig mensen zijn er geweest en het werd tientallen jaren met straffe hand geregeerd door dictator Alfredo Stroessner en zijn Coloradopartij. Dat heeft diepe sporen nagelaten. Over de inheemse bevolking en hun strijd om te overleven is al helemaal nauwelijks iets bekend. Dat maakt deze documentaire zeer bijzonder'.

Amrand Leenaers

Tijden & Tickets

NB: U kunt voor deze voorstellingen geen E-tickets kopen of reserveren!