The Shining

Groot-Brittannië, 1980 / 144 minuten
Let op met kinderen tot 16 jaarGeweldAngstGrof taalgebruik
Regie: Stanley Kubrick
Met: Jack Nicholson, Shelley Duvall en Danny Lloyd

Jack Torrance (Jack Nicholson) neemt een baan aan als conciërge in het afgelegen Overlook Hotel in Colorado, in de hoop daar van zijn writer's block af te komen. Hij neemt er zijn intrek samen met zijn vrouw Wendy (Shelley Duvall) en zijn zoon Danny (Danny Lloyd), die geplaagd wordt door nachtmerries. Maar het schrijven wil niet vorderen en Danny's nachtmerries worden verontrustender. Intussen ontdekt Jack de duistere geheimen van het hotel en verandert hij langzaam in een maniak die zijn gezin doodsangsten laat uitstaan.

De versie die in de Verenigde Staten in mei 1980 in première ging had een lengte van 146 minuten. Nog voor het einde van het openingsweekend verzocht regisseur Stanley Kubrick alle tien première theaters twee minuten beeld uit de film te knippen en terug te sturen naar de studio, waar dit materiaal voor altijd is vernietigd. Wat overbleef was een film van 144 minuten, die echter bij de internationale release in het najaar door Kubrick verder werd teruggebracht tot een versie van 119 minuten. Deze laatste is de versie die ook in Nederland steeds te zien is geweest in de bioscoop, op dvd en op TV. Een enkele keer is tijdens een retrospectief (EYE Filmmuseum) de langere versie vertoond. Vorig jaar is er een 4k restauratie gemaakt van The Shining en voor deze nieuwe master is het originele camera negatief van 144 minuten gebruikt. Deze versie ging vorig jaar in première in Cannes.

In 2020 bestaat The Shining veertig jaar en dat wordt gevierd met deze gloedvolle restauratie, geproduceerd onder toezicht van onder anderen Stephen King, de schrijver van het boek. Stephen King was in 1980 niet zo blij met de verfilming, die hij vergeleek met een luxe auto zonder motor. Die ontevredenheid heeft de inmiddels legendarische status van de film echter niet in de weg gestaan. Ondertussen een iconisch horror-meesterwerk.

Bijzonderheden
De voorstelling van 09 december is de laatste gelegenheid deze film bij ons te zien.

Tijden & Tickets

NB: U kunt voor deze voorstellingen geen E-tickets kopen of reserveren!