Corpus Christi

Polen, 2019 / 116 minuten
Let op met kinderen tot 16 jaarGeweldGrof taalgebruikDrugs- en/of alcoholmisbruik
Regie: Jan Komasa
Met: Bartosz Bielenia, Aleksandra Konieczna en Eliza Rycembel

De twintigjarige jeugddelinquent Daniel droomt ervan om priester te worden. Vanwege zijn strafblad maakt hij alleen geen schijn van kans. Zijn leven krijgt echter een onverwachte draai als hij tijdens werkverlof in een dorpskapel wordt aangezien voor een jonge priester. De lokale gemeenschap kan hem goed gebruiken en Daniel besluit in zijn rol te blijven om het dorp te helpen met een onverwerkt trauma. Maar terwijl hij steeds zelfzekerder wordt als charismatische, onorthodoxe priester, ligt ontmaskering op de loer en wordt de angst dat zijn criminele verleden hem inhaalt steeds groter.

Corpus Christi speelt zich af in een land waarin de scheidslijnen tussen kerk en staat steeds vager worden. Het is de derde speelfilm van de Poolse regisseur Jan Komasa, wiens aangrijpende verhaal grote morele vragen oproept. Kan iedereen vergeven worden? Verdient iedereen een nieuw begin? En komt vergeving van boven, of moet het van binnen worden gezocht?

Corpus Christi is een aangrijpend Pools drama met humor en een scherp randje over het krijgen van een tweede kans. De film is gebaseerd op een recente trend in Polen waarbij burgers – al dan niet met een échte roeping – zich in afgelegen dorpjes voordoen als priester. Corpus Christi werd genomineerd voor een Oscar en heeft wereldwijd zo’n 50 prijzen gewonnen. Dit jaar was de film één van de absolute publieksfavorieten op het International Film Festival Rotterdam.

Tijden & Tickets

Kaartjes worden 15 minuten gereserveerd in het winkelmandje.

Recensies

★★★★★ VPRO - "Acteur Bartosz Bielenia is – met zijn grote, wijd opengesperde ogen en nerveuze lichaam – perfect gecast als Daniel, en regisseur Komasa wisselt het drama (hard in de jeugdinrichting, hoopvol in het dorpje) vakkundig af."
★★★★☆ Volkskrant - "Met Corpus Christi bewijst Jan Komasa zich als een van de interessantste nieuwe gezichten van de Europese cinema."