La Camarista

Mexico, 2018 / 102 minuten
Let op met kinderen tot 6 jaarGeweldGrof taalgebruik
Regie: Lila Avilés
Met: Gabriela Cartol, Teresa Sánchez en Agustina Quinci

Eve werkt als kamermeisje in een chique hotel in Mexico Stad. Ze maakt lange dagen, maar verdient weinig. Natuurlijk droomt ze van een beter leven, maar hoe groot is de kans daarop? De sociale ongelijkheid in Mexico is groot. Terwijl ruim de helft van de bevolking onder het bestaansminimum leeft, baadt een klein aantal rijken in ongekende weelde. Regisseuse Lila Avilés illustreert in haar eerste speelfilm deze scherpe tegenstelling aan de hand van de dagelijkse routine van kamermeisje Eve.

In een bijna documentaire stijl observeert de camera wat Eve, een vrouw van weinig woorden, de hele dag doet. Terwijl de gasten haar niet of nauwelijks zien staan, werkt ze hard en dat maakt haar geliefd bij haar directe collega's. Ooit hoopt ze te mogen werken op de 42e verdieping, waar zich de echt luxe suites bevinden, maar de kans daarop is klein aangezien ze niemand in de leiding van het hotel kent. Naast haar werk volgt ze een opleiding in de avonduren; een beter leven voor haar zoon is veruit haar grootste droom.

La Camarista won heel terecht de juryprijs tijdens de 10de editie van World Cinema Amsterdam afgelopen jaar.

Bijzonderheden
Amrand Leenaers

La Camarista wordt op 22 oktober ingeleid door Armand Leenaers, kenner van Latijns-Amerika en oud-bestuurslid bij het Latin American Film Festival (LAFF) in Utrecht. ‘Mijn eerste kennismaking met Latijns-Amerika dateert van voorjaar 1990 toen ik bij een vriend in Guatemala logeerde. Daar ontdekte ik de beschaving van de Maya’s. Ik ben toen ook in Mexico, Honduras en Belize geweest. Later dat jaar vertrok ik voor een reis van 8 maanden naar Zuid-Amerika.Van Peru (waar ik Spaans heb geleerd en mijn vrouw heb leren kennen) naar Bolivia, Chili, Argentinië, Paraguay, Brazilië, Venezuela naar Colombia en weer terug naar Lima. Het heeft mijn leven veranderd. Sindsdien kom ik er elke twee tot drie jaar voor bezoek aan familie en vrienden en trips naar alle uithoeken van Peru. In de tussentijd kijk ik graag naar Latijns-Amerikaanse films en lees veel over de geschiedenis van dit fascinerende continent.’

De film is Spaans gesproken en Engels ondertiteld.

Tijden & Tickets

NB: U kunt voor deze voorstellingen geen E-tickets kopen of reserveren!