FILMCURSUS 03: DE REVISIONISTISCHE WESTERN

2020 / 120 minuten
Niet schadelijk / Alle leeftijden
Met: Jan Salden

In november start Filmhuis De Spiegel in het Royal Theater met een nieuwe filmcursus. Deze filmcursus wordt gepresenteerd door Jan Salden, docent filmtheorie, cursusgever, filmkenner en vooral bevlogen spreker over film en dan in het bijzonder de western. De filmcursus ‘De terugkeer van de western’ heeft tot doel de western in een historische context te plaatsen en de importantie van de western voor het medium film aan te tonen. De cursus bestaat uit vier theorielessen waarin verschillende aspecten van de western behandeld worden, en vier filmvertoningen waarbij we samen naar een western kijken.

FILMCURSUS 03: DE REVISIONISTISCHE WESTERN

Vanaf eind jaren ''60 van de vorige eeuw ging de western steeds minder een structureel onderdeel van het filmaanbod uit maken. Mede beïnvloed door de ontwikkelingen in Europa kregen de westerns ook een heel andere toon en sfeer. Stond bij de klassieke western de mythologisering hoog in het vaandel, de revisionistisch westerns stonden veel meer in het teken van de demythologisering. De western werd pessimistischer, treuriger en wreder maar toen de wereld zelf steeds cynischer ging worden ontstond er op momenten ook weer een verlangen naar de troost van een klassiek-aandoende western en werd de film op die manier alsnog revisionistisch. Van het geweld in Sam Peckinpah's The Wild Bunch tot de jongensboekenlol van Silverado tot een remake van The Magnificent Seven.

Bijzonderheden
Klik hier voor verdere informatie over de hele filmcursus.

Amrand Leenaers

Jan Salden bezocht ongeveer 10 jaar geleden Almería, de plek waar de nodige spaghettiwesterns gedraaid zijn en waar nog een aantal westernstadjes staan.

Tijden & Tickets

Kaartjes worden 15 minuten gereserveerd in het winkelmandje.