FILMCURSUS 02: DE KLASSIEKE WESTERN

2021 / 120 minuten
Niet schadelijk / Alle leeftijden
Met: Jan Salden

In november start Filmhuis De Spiegel in het Royal Theater met een nieuwe filmcursus. Deze filmcursus wordt gepresenteerd door Jan Salden, docent filmtheorie, cursusgever, filmkenner en vooral bevlogen spreker over film en dan in het bijzonder de western. De filmcursus ‘De terugkeer van de western’ heeft tot doel de western in een historische context te plaatsen en de importantie van de western voor het medium film aan te tonen. De cursus bestaat uit vier theorielessen waarin verschillende aspecten van de western behandeld worden, en vier filmvertoningen waarbij we samen naar een western kijken.

FILMCURSUS 02: DE KLASSIEKE WESTERN

Het is onmogelijk om de filmgeschiedenis te behandelen zonder de western. Al vanaf het begin van de film was de western er al. Meestal wordt The Great Train Robbery uit 1903 van Edwin S. Porter als startpunt gezien maar Cripple Creek Barroom uit 1898 was er al eerder. De western moet men niet zien als een weergave van de geschiedenis, de kern van de western is het scheppen van een mythologie en de film zette juist hierop in. Maar toen grote regisseurs zoals John Ford, Howard Hawks, William A. Wellman en Fred Zinneman en films vervaardigden zoals Stagecoach, The Searchers, Red River, Rio Bravo, Yellow Sky en High Noon ontstonden niet alleen klassiekers maar ook nog eens films die daadwerkelijk iets vertelde over de geschiedenis, maar niet zo zeer de geschiedenis van het wilde westen maar wel de geschiedenis van de jaren ''50.

Bijzonderheden
Klik hier voor verdere informatie over de hele filmcursus.

Amrand Leenaers

Jan Salden bezocht ongeveer 10 jaar geleden Almería, de plek waar de nodige spaghettiwesterns gedraaid zijn en waar nog een aantal westernstadjes staan.

Tijden & Tickets

Kaartjes worden 15 minuten gereserveerd in het winkelmandje.