FILMCURSUS 02: DE KLASSIEKE WESTERN

2020 / 120 minuten
Niet schadelijk / Alle leeftijden

In november start Filmhuis De Spiegel in het Royal Theater met een nieuwe filmcursus. Deze filmcursus wordt gepresenteerd door Jan Salden, docent filmtheorie, cursusgever, filmkenner en vooral bevlogen spreker over film en dan in het bijzonder de western. De filmcursus ‘De terugkeer van de western’ heeft tot doel de western in een historische context te plaatsen en de importantie van de western voor het medium film aan te tonen. De cursus bestaat uit vier theorielessen waarin verschillende aspecten van de western behandeld worden, en drie filmvertoningen waarbij we samen naar een western kijken.

FILMCURSUS 02: DE KLASSIEKE WESTERN

Het is onmogelijk om de filmgeschiedenis te behandelen zonder de western. Al vanaf het begin van de film was de western er al. Meestal wordt The Great Train Robbery uit 1903 van Edwin S. Porter als startpunt gezien maar Cripple Creek Barroom uit 1898 was er al eerder. De western moet men niet zien als een weergave van de geschiedenis, de kern van de western is het scheppen van een mythologie en de film zette juist hierop in. Maar toen grote regisseurs zoals John Ford, Howard Hawks, William A. Wellman en Fred Zinneman en films vervaardigden zoals Stagecoach, The Searchers, Red River, Rio Bravo, Yellow Sky en High Noon ontstonden niet alleen klassiekers maar ook nog eens films die daadwerkelijk iets vertelde over de geschiedenis, maar niet zo zeer de geschiedenis van het wilde westen maar wel de geschiedenis van de jaren ''50.

Bijzonderheden
UPDATE: Vanwege de aangescherpte coronamaatregelen (30 bezoekers per zaal) is het op dit moment enkel mogelijk om een passe-partout te kopen, te vinden via één van de films of cursusavonden. Als deze maatregel tijdig wordt teruggedraaid, zal losse verkoop voor de cursusavonden en films weer mogelijk zijn. Mogen wij ook in november slechts 30 bezoekers ontvangen per voorstelling, zullen wij als de belangstelling groot is de filmvertoningen op een ander moment nogmaals vertonen.

Klik hier voor verdere informatie over de hele filmcursus.

Amrand Leenaers

Jan Salden bezocht ongeveer 10 jaar geleden Almería, de plek waar de nodige spaghettiwesterns gedraaid zijn en waar nog een aantal westernstadjes staan.

Tijden & Tickets

Kaartjes worden 15 minuten gereserveerd in het winkelmandje.