The Trouble with Nature

Denemarken/Frankrijk, 2020 / 95 minuten
Let op met kinderen tot 12 jaarGrof taalgebruikDrugs- en/of alcoholmisbruik
Regie: Illum Jacobi
Met: Antony Langdon, Nathalia Acevedo en Ulrik Wivel

Uit Londen verdreven door uit de hand gelopen schulden en een filosofische midlifecrisis, besluit Edmund Burke een tocht door de Franse Alpen te maken. Hij laat zich begeleiden door een bediende die hij te leen heeft van de plantage van zijn broer in West-Indië, een jonge inheemse vrouw genaamd Awak. Samen gaan ze op zoek naar het sublieme, in deze achttiende-eeuwse roadmovie. Burke – allesbehalve een buitenmens – sleept zich klagend omhoog, maar Awak draagt ondertussen alle benodigdheden en zorgt ervoor dat Burke's gezicht gepoederd blijft.

Met een meesterlijk gevoel voor natuurlijk licht toont Illum Jacobi, die zowel als cameraman als regisseur optreedt, in elke scène van zijn delicaat gedraaide debuutfilm gelijke delen humoristische intelligentie en haarscherpe spotzucht. Zal Burke, de vader van het conservatisme, in de onmetelijkheid van de schoonheid van Moeder Natuur een passend onderwerp vinden voor zijn filosofische onderzoek? Of zal de natuur zijn meester worden?

Bijzonderheden
Artistiek directeur Toon Hezemans verzorgt woensdag 02 december een inleiding als voorproefje op de 10de editie van het Dutch Mountain Film Festival in november. Het bergfilmfestival kwam tien jaar geleden mede op initiatief van Filmhuis De Spiegel tot stand en werd daarom in de jaren daarna aangeprezen als het hoogst gelegen filmhuis van ons land. Toon Hezemans over het festival: ‘De bergfilm is een van de oudste genres van de cinematografie en heeft zich door de tijd heen telkens vernieuwd. In het begin hebben we vaak tegen het misverstand moeten vechten dat de bergfilm alleen over bergklimmers zou gaan. Maar dat kwam ook omdat medeoprichter Thijs Horbach en ik elkaar uit de bergsport kennen en we aanvankelijk betrekkelijk groen waren in de filmwereld. Inmiddels zijn we tien jaar verder en gewaardeerd lid van de International Alliance for Mountain Film en hebben we trouw publiek in binnen- en buitenland opgebouwd. Intussen zien we ook steeds vaker goede bergfilms van Nederlandse regisseurs: de Nederlandse productie Sidik en de Panter won twee weken geleden nog op het bergfilmfestival van Trento de Gouden Gentiaan!'De film is Engels gesproken en niet ondertiteld.

Tijden & Tickets

NB: U kunt voor deze voorstellingen geen E-tickets kopen of reserveren!