The Brilliant Biograph: Earliest Moving Images of Europe (1897-1902)

Nederland, 2020 / 60 minuten
Niet schadelijk / Alle leeftijden

Het Eye Filmmuseum en het British Film Institute presenteren een compilatie van gerestaureerde opnamen uit de collectie van de Mutoscope and Biograph Company, een van de eerste filmbedrijven. Laat je meevoeren naar het Venetië, Berlijn en Amsterdam van ruim honderdtwintig jaar geleden en voel de opwinding van de eerste filmbeelden.

Met steun van de Europese Commissie zijn vijftig films uit de Mutoscope and Biograph-collecties van Eye en de BFI digitaal gerestaureerd. Deze één-minuten-tijdcapsules zijn vermaard vanwege de unieke resolutie; de opnamen uit de begintijd van de cinema behoren tot de scherpste en rijkst gedetailleerde beelden uit de filmgeschiedenis.

De compilatiefilm brengt de kijker terug naar het leven rond 1900, toen steden als Berlijn, Amsterdam en Londen een sterke groei doormaakten; ook de opnamen van een betoverend Venetië – toen vooral toeristenbestemming voor de happy few – zijn van een indrukwekkende schoonheid. Mutoscope and Biograph Company maakte als een van de eerste filmbedrijven opnamen van belangrijke gebeurtenissen en evenementen, die de hele wereld overgingen.

In de collecties van de BFI en Eye Filmmuseum is een deel van de films bewaard gebleven; met tweehonderd filmpjes beheert Eye Filmmuseum zelfs de grootste Mutoscope and Biograph Company-collectie ter wereld. Componist en concertpianist Daan van den Hurk (1987) schreef een nieuwe score. Hij is een specialist in het begeleiden van stille filmvoorstellingen en speelde onder meer op het Pordenone Silent Film Festival, het Locarno Film Festival en het Bristol Slapstick Festival. Ook is hij directeur en oprichter van Nederlands Silent Film Festival.

Bijzonderheden
In Amsterdam zorgt The Brilliant Biograph: Earliest Moving Images of Europe (1897-1902) voor alleen maar uitverkochte zalen.

Bij de hierboven te bekijken trailer willen we opmerken dat de trailer niet Nederlands ondertiteld is. We vertonen de film wel met Nederlandse ondertiteling.

Tijden & Tickets

NB: U kunt voor deze voorstellingen geen E-tickets kopen of reserveren!

Recensies

★★★★☆ NRC - "De eerste beelden van Europa. Aandoenlijk, indrukwekkend en geestig zijn ze."