The Good, The Bad And The Ugly

Italië, 1966 / 179 minuten
Let op met kinderen tot 12 jaarGeweldGrof taalgebruik
Regie: Sergio Leone
Met: Clint Eastwood, Lee van Cleef en Eli Wallach

In november start Filmhuis De Spiegel in het Royal Theater met een nieuwe filmcursus. Deze filmcursus wordt gepresenteerd door Jan Salden, docent filmtheorie, cursusgever, filmkenner en vooral bevlogen spreker over film en dan in het bijzonder de western. De filmcursus ‘De terugkeer van de western’ heeft tot doel de western in een historische context te plaatsen en de importantie van de western voor het medium film aan te tonen. De cursus bestaat uit vier theorielessen waarin verschillende aspecten van de western behandeld worden, en vier filmvertoningen waarbij we samen naar een western kijken. The Good, The Bad and The Ugly is de vierde vertoning waarin de eurowestern centraal staat.

Tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog hebben de gunfighter Blondie (‘The Good’) en de gezochte Mexicaanse outlaw Tuco (‘The Ugly’) een deal gesloten: Blondie levert Tuco aan een sheriff uit, strijkt de hoge beloning op, redt hem dan op het nippertje van de strop en slaan vervolgens op de vlucht. Dit plan is diverse keren succesvol. Dan ontvangen beiden van de stervende officier Bill Carson informatie over een gestolen geldkist met 200.000 dollar aan gouden munten. Onderweg maken Blondie en Tuco kennis met de meedogenloze premiejager Angel Eyes (‘The Bad’), die ook op zoek is naar de geldkist.

Laatste en beste deel van Sergio Leone's Dollar-trilogie (For a Fistful of Dollars en For a Few Dollars More) die hiermee de spaghettiwestern definieerde. The Good, the Bad and the Ugly ontleent zijn klassieke status onder andere aan Ennio Morricones overweldigende soundtrack en de voor een western ongebruikelijke zwart-humoristische toonzetting. De muziek is vrijwel even belangrijk als het camerawerk en het spel, reden waarom de film wel een ‘operateske western’ wordt genoemd. Ook opvallend is het stijlkenmerk van Leone's gebruik van extreme close-ups, bijvoorbeeld van de markante hoofden van de acteurs. Dit paste hij later ook toe in Once upon a Time in the West, om zo dieper door te dringen in de persoonlijkheid van de personages. Sublieme westernklassieker.

Bijzonderheden
Klik hier voor verdere informatie over de hele filmcursus. The Good, The Bad And The Ugly is Engels gesproken en Nederlands ondertiteld.

Tijden & Tickets

Kaartjes worden 15 minuten gereserveerd in het winkelmandje.