The Wild Bunch

Verenigde Staten, 1969 / 145 minuten
Let op met kinderen tot 12 jaarGeweld
Regie: Sam Peckinpah
Met: William Holden, Ernest Borgnine en Robert Ryan

In november start Filmhuis De Spiegel in het Royal Theater met een nieuwe filmcursus. Deze filmcursus wordt gepresenteerd door Jan Salden, docent filmtheorie, cursusgever, filmkenner en vooral bevlogen spreker over film en dan in het bijzonder de western. De filmcursus ‘De terugkeer van de western’ heeft tot doel de western in een historische context te plaatsen en de importantie van de western voor het medium film aan te tonen. De cursus bestaat uit vier theorielessen waarin verschillende aspecten van de western behandeld worden, en vier filmvertoningen waarbij we samen naar een western kijken. The Wild Bunch is de derde vertoning waarin de revisionistische western centraal staat.

Texas, 1913, de dagen van het Wilde Westen zijn geteld, net als de dagen van Pike Bishop, de leider van een groep oudere vogelvrijverklaarden. Bishop wil zich terugtrekken uit het bandietenbestaan, maar met voldoende geld voor een verzorgde oude dag. Hij wil nog een grote slag slaan, de overval op een kantoor van de spoorweg waar een geheime bergplaats vol zilver is te vinden. De bendeleden weten het zilver te roven, maar als ze wegvluchten lopen ze in een hinderlaag van een groep premiejagers.

Het scenario van The Wild Bunch, was geschreven door Walon Green, gebaseerd op een verhaal van Roy N. Sickner. Sickner was een stuntman en voor het schrijven van het scenario beïnvloed door de Spaghettiwestern. Zijn verhaal legde de nadruk op gewelddadige scènes, maar miste een goede verhaalstructuur en een karakterontwikkeling bij de personages. Regisseur Sam Peckinpah begon in de herfst van 1967 met het herschrijven van het scenario. Hij probeerde om het geweld dat Green en Sickner hadden opgevoerd een realistische basis te geven. In de visie van Peckinpah moest een western gewelddadig zijn omdat deze periode in de geschiedenis gewelddadig was geweest, maar in zijn ogen was het gewelddadige karakter van The Wild Bunch ook een reflectie van tijdgeest, zoals het geweld in de Vietnamoorlog en in de film Bonnie and Clyde (1967). De laatste grote western.

Bijzonderheden
Klik hier voor verdere informatie over de hele filmcursus. The Wild Bunch is Engels gesproken en niet ondertiteld.

Tijden & Tickets

Kaartjes worden 15 minuten gereserveerd in het winkelmandje.