Sidik en de Panter

Nederland, 2019 / 83 minuten
Niet schadelijk / Alle leeftijden
Regie: Reber Dosky

‘De enige vrienden van de Koerden zijn hun bergen’ zegt Sidik. In het ruige berglandschap van Koerdisch Noord-Irak woont de Perzische panter. Tenminste, daar is Sidik van overtuigd. Uitgerust met verrekijker en wandelstok trekt hij als een pelgrim door de heuvels en speurt hij naar eventuele bewijzen voor de aanwezigheid van deze luipaardachtige. Al vijfentwintig jaar lang. Mocht de panter hier inderdaad gesignaleerd worden, dan zou dat betekenen dat het hele gebied als beschermde natuur wordt aangemerkt. Hij hoopt dat daarmee ook een eind komt aan de bombardementen en moorden die de streek teisteren.

In voice-over vertelt Sidik over de vijandige invasies in zijn woongebied en hoe hij als kind zijn geboortedorp moest ontvluchten. Onderweg ontmoet hij stropers, jagers en wandelaars met wie hij herinneringen ophaalt. Een gesprek met een jongere landgenoot die graag naar Europa zou vertrekken, laat een interessant meningsverschil zien en maakt duidelijk dat niet iedereen even verknocht is aan zijn wortels als Sidik. Via schitterende sfeerbeelden van de wildernis spat de liefde voor deze streek van het doek. Een mooie en inspirerende visuele ode aan doorzettingsvermogen en vreedzame vaderlandsliefde.

Winnaar beste Nederlandse documentaire op het afgelopen IDFA.

Bijzonderheden
In samenwerking met het Dutch Mountain Film Festival. Artistiek directeur Toon Hezemans verzorgt een inleiding als voorproefje op de 10de editie in november. Het bergfilmfestival kwam tien jaar geleden mede op initiatief van Filmhuis De Spiegel tot stand en werd daarom in de jaren daarna aangeprezen als het hoogst gelegen filmhuis van ons land. Toon Hezemans over het festival: ‘De bergfilm is een van de oudste genres van de cinematografie en heeft zich door de tijd heen telkens vernieuwd. In het begin hebben we vaak tegen het misverstand moeten vechten dat de bergfilm alleen over bergklimmers zou gaan. Maar dat kwam ook omdat mede oprichter Thijs Horbach en ik elkaar uit de bergsport kennen en we aanvankelijk betrekkelijk groen waren in de filmwereld. Inmiddels zijn we tien jaar verder en gewaardeerd lid van de International Alliance for Mountain Film en hebben we trouw publiek in binnen en buitenland opgebouwd. Inmiddels zien we ook steeds vaker goede bergfilms van Nederlandse regisseurs: de Nederlandse productie 'Sidik en de Panter’ won twee weken geleden nog op het bergfilmfestival van Trento de Gouden Gentiaan!'Tijden & Tickets

NB: U kunt voor deze voorstellingen geen E-tickets kopen of reserveren!

Recensies

★★★★☆ NRC - "Het klinkt als een sprookje, maar in de wonderschone documentaire Sidik en de Panter van de Koerdisch-Nederlandse filmmaker Reber Dosky is het realiteit. De oude Sidik is een gids langs verhalen van dood en hoop, die hem onder andere worden verteld door een houthakker en een imker, mensen die dicht bij de natuur leven."
★★★★☆ Volkskrant - "Het op IDFA bekroonde Sidik en de Panter is een ode aan de Koerdische bergen en alles waar die voor staan."