Buladó

Nederland, 2020 / 86 minuten
Let op met kinderen tot 9 jaarAngstGrof taalgebruik
Regie: Eché Janga
Met: Tiara Richards, Everon Jackson Hooi en Felix de Rooy

De elfjarige Kenza (Tiara Richards) woont samen met haar vader Ouira (Everon Jackson Hooi) en opa Weljo (Felix de Rooij) op een autosloperij in de binnenlanden van Curaçao. De twee mannen zijn elkaars tegenpolen: Ouira is een kordate, rationele politieagent, terwijl Weljo zich identificeert met de oorspronkelijke bewoners en de spiritualiteit van het eiland. Wanneer de relatie tussen Ouira en Weljo steeds verder op de spits gedreven wordt, zoekt de eigenzinnige Kenza vastberaden naar haar eigen weg tussen deze twee uitersten. Ze mist haar moeder en de nuchtere mentaliteit van Ouira biedt haar niet altijd meer wat ze nodig heeft. Geleidelijk stelt ze zich steeds meer open voor de mystieke en geruststellende tradities van haar opa. Een magisch-realistisch en liefdevol verhaal uit Curaçao.

Regisseur Eché Janga: ‘Als filmmaker ben ik op zoek naar het tonen van het ongrijpbare. Naar datgene wat tegenstellingen tussen mensen kan laten verdwijnen en ons één maakt; of dat nu liefde, mystiek of een existentieel dilemma van een personage is. In Buladó komt dit ongrijpbare naar voren in de vorm van mystiek. In de Afro- en Zuid-Amerikaanse cultuur is mystiek sterker aanwezig dan in de Westerse. Aangezien ik een afstammeling van beide ben, speel ik in Buladó met deze tegenstelling. Het verhaal is een verbastering van een oude slavensaga die generaties lang in onder andere mijn familie werd doorverteld en zo bij mij is terechtgekomen. Door dit verhaal naar het grote doek te brengen hoop ik de ogen te kunnen openen voor de schoonheid en kracht van de onderbelichte verhalen van onze Nederlandse geschiedenis.’

Bijzonderheden
Buladó van regisseur Eché Janga is vrijdag 02 oktober op het Nederlands Film Festival bekroond met de Gouden Kalf voor Beste Film.

Tijden & Tickets

Kaartjes worden 15 minuten gereserveerd in het winkelmandje.

Recensies

★★★★☆ Trouw - "Knap zoals regisseur Eché Janga de rollen subtiel omdraait: met zijn Antilliaanse familiedrama ‘Buladó’ vertelt hij niet alleen het coming of age-verhaal van een elfjarig Curaçaos meisje. Het gaat vooral ook om het bewustwordingsproces dat haar vader doormaakt. Misschien is het wel de dochter die haar vader iets leert, in plaats van andersom."
★★★★☆ Volkskrant - "Na zijn meditatieve gangsterfilm Helium weet Janga zo opnieuw zelfbewust een shot mysterie en spiritualiteit in de doorgaans zo nuchtere Nederlandse cinema te injecteren. Het voelt fris, eigenzinnig en verrijkend. "