Once Were Brothers

Canada/Verenigde Staten, 2019 / 100 minuten
Let op met kinderen tot 12 jaarDrugs- en/of alcoholmisbruik
Regie: Daniel Roher
Met: Robbie Robertson, Ronnie Hawkins en Martin Scorsese

Once were Brothers combineert zeldzame archiefbeelden met interviews met bewonderaars van The Band, waaronder Bruce Springsteen, Eric Clapton, Van Morrison en Martin Scorsese. Robbie Robertson – een van de twee nog in leven zijnde bandleden – vertelt het buitengewone verhaal van de opkomst en ondergang van The Band.

De bandleden zijn nog bijzonder jong – Robertson is pas 16 – als ze door een Canadese rockabillyzanger als begeleidingsband worden gevraagd. Na een mislukte tournee met Bob Dylan trekt The Band zich terug in een huis op het platteland van Woodstock. Ze leven er als een gezin, maken veel lol en musiceren elke dag in de kelder. Vervolgens debuteren ze met een plaat die zo vanzelfsprekend rockabilly, Bob Dylan, Muddy Waters en roots mengt dat ze pardoes het nieuw muziekgenre Americana introduceren.

Kortom een hele fijne muziekdocumentaire over The Band, legendarische muziekgroep uit de jaren ’60, die niet alleen het subgenre ‘Americana’ uitvonden, maar waarvan de leden ‘three of the greatest white singers in rock history,’ waren aldus de ‘Boss’ Springsteen.

Bijzonderheden
De voorstelling van 01 oktober is de laatste gelegenheid deze documentaire bij ons te zien.

Tijden & Tickets

Kaartjes worden 15 minuten gereserveerd in het winkelmandje.

Recensies

★★★★☆ Trouw - "Naast mooie archiefbeelden gebruikt regisseur Daniel Roher veel historisch stockmateriaal om iedere anekdote visueel aan te kleden. Zijn rijk geproduceerde documentaire is een fraai eerbetoon aan kunstenaars die op de toppen van hun kunnen mooie dingen maakten."
★★★★☆ VPRO - "Dit is een voorbeeldige rockumentary, vol prachtig archiefmateriaal en amusante anekdotes, die smakelijk worden opgediend door Robertson zelf en tijdgenoten als Eric Clapton en Bruce Springsteen."