Öndög

China, 2019 / 100 minuten
Let op met kinderen tot 9 jaarAngst
Regie: Quan'an Wang
Met: Aorigeletu, Gangtemuer Arild en Dulamjav Enkhtaivan

Regisseur Wang Quan’an won in 2007 de Gouden Beer op het filmfestival van Berlijn met de film Tuya's Marriage. Net als in Öndög speelde de Mongoolse steppe een belangrijke rol in die film. Öndög begint met de vondst van een overleden vrouw in een uitgedroogd graslandschap. Een jonge politieagent moet het lichaam bewaken. Al snel komt een herderin met een kameel hem gezelschap houden. Zij maakt avances en ze vrijen in de barre kou. De vrouw komt er al snel achter dat ze zwanger is. Maar kan een baby de manier veranderen waarop zij met de rest van de wereld omgaat?

Wang Quan’an durft in zijn film scènes in te lassen waarin schijnbaar niets wezenlijks gebeurt. Totdat de absolute stilte van de omgeving wordt verstoord door een onverwachte levensgebeurtenis. Zoals een overlijden of een geboorte, een onverwacht gevoel van liefde, humor, warmte of filosofische overpeinzing, gecentreerd rond het enigma van de öndög. Öndög is het Mongoolse woord voor ei. Met zijn betoverende, majestueuze landschapsfotografie, zijn etnografische details en zijn memorabele heldin, is Öndög onweerstaanbaar en verrassend. Tot aan het excentrieke gebruik van het liedje ‘Love Me Tender’ van Elvis Presley toe. Öndög is van een eenvoud die nog slechts zelden valt te bewonderen. De beelden laten een diepe indruk achter en vertellen een verhaal dat cinematografisch onuitwisbaar is.

Bijzonderheden
De voorstelling van 02 oktober is de laatste gelegenheid deze film bij ons te zien.

Tijden & Tickets

Kaartjes worden 15 minuten gereserveerd in het winkelmandje.

Recensies

★★★★☆ Volkskrant - "Waarmee lok je mensen nog naar de bioscoop of filmhuis? Alle aandacht gaat nu al weken – wat? maanden! – naar spektakelfilm Tenet. Terwijl een kleine film als Öndög het juist verdient om op groot scherm te worden bekeken. Want wat een overdonderende, spectaculaire shots maakt de Chinese regisseur Wang Quan’an van de Mongoolse steppe, de fabuleus gekleurde luchten en de jagende wolken daarboven."
★★★★☆ Trouw - "Schapen, kameel en geweer: Öndög toont het leven van een herderin op de steppe."