The Kingmaker, Imelda Marcos

Filipijnen/Verenigde Staten, 2019 / 101 minuten
Let op met kinderen tot 12 jaarAngst
Regie: Lauren Greenfield
Met: Imelda Marcos, George Bush en Fidel Castro

Treurig kijkt de negentigjarige Imelda Marcos vanuit haar auto naar de armoede in Manilla. Hoe anders was het op de Filipijnen tussen 1965 en 1986, merkt ze op, toen haar man Ferdinand Marcos nog aan de macht was. De voormalige First Lady haalt een dikke stapel bankbiljetten tevoorschijn, voor de bedelende landgenoten die ze passeert. En even later nog zo’n pak geld, bij een bezoek aan jonge kankerpatiënten. Terwijl Imelda Marcos zelf constant haar eigen goedheid blijft verkopen, vertellen activisten en politieke tegenstanders over de verwoestende corruptie in de Filipijnen. Het contrast met Imelda’s trotse, vaderlandslievende verhaal gaat steeds meer bijten.

Regisseuse Lauren Greenfield, die haar fascinatie voor rijkdom in eerdere documentaires blootlegde, duikt voor haar nieuwste in het puissante leven van de familie Marcos. Imelda, een moderne Marie Antoinette, zegt weer een paradijs van de Filipijnen te willen maken. The Kingmaker, Imelda Marcos toont de extravagantie van een controversieel persoon, afgezet tegen de schokkende erfenis van het Marcos-regime en het huidige politieke klimaat. In een tijd waarin fake-nieuws overal ter wereld verkiezingen beïnvloedt, is het verhaal van Imelda’s comeback een huiveringwekkend sprookje.

Bijzonderheden
De voorstelling van 26 september is de laatste gelegenheid deze documentaire bij ons te zien.

Tijden & Tickets

Kaartjes worden 15 minuten gereserveerd in het winkelmandje.

Recensies

★★★★☆ NRC - "The Kingmaker: Imelda Marcos is een klassieke documentaire over populisme en kleptocratie die allure krijgt door de fascinerende Imelda Marcos. Monster of Marie Antoinette?"
★★★★☆ Volkskrant - "In The Kingmaker: Imelda Marcos past Lauren Greenfield een genadeloze factcheck toe op de verhalen van Imelda Marcos."