The Last Black Man in San Francisco

Verenigde Staten, 2019 / 120 minuten
Let op met kinderen tot 12 jaar
Regie: Joe Talbot
Met: Jimmie Fails, Jonathan Majors en Rob Morgan

Elke week maken Jimmie en zijn enige vriend, Montgomery, een pelgrimstocht door San Francisco naar Jimmies droomhuis en stellen ze zich voor hoe het leven zou zijn als deze buurt nooit was veranderd. Wanneer de huidige bewoners vertrekken, proberen Jimmie en Montgomery het huis terug te krijgen, ondanks het onbetaalbare prijskaartje en de opgewaardeerde, snel veranderende buurt. De hernieuwde contacten met zijn familie lopen moeizaam en ook is het thuisgevoel in zijn veranderende geboorteplaats ver te zoeken. Terwijl hij de gemeenschap waar hij naar verlangt krampachtig probeert te herstellen, raakt Jimmie verblind door zijn ambities en verliest hij zijn oog voor de realiteit.

Scenarist Jimmie Fails en regisseur Joe Talbot zagen ‘hun’ stad in een moordend tempo homogeen, onbetaalbaar en onherkenbaar worden, en werden er woest van. Maar de film die de twee vrienden maakten is geen boze vuist tegen gentrificatie: The Last Black Man in San Francisco is een liefdesbrief, een ode aan de vrijplaats die hun thuis ooit was, maar tegelijkertijd werpt de film ook de actuele vraag op wie de identiteit van een stad vormgeeft, en wie er zich thuis voelt. ‘You don’t get to hate it unless you love it,’ zegt Jimmie als hij een vrouw in de bus hoort klagen over de veranderende stad. Het San Francisco waar je met een bloem in je haar aan kon komen waaien is niet meer, maar het blijft zíjn plekje.

Bijzonderheden
Bij de hierboven te bekijken trailer willen we opmerken dat de trailer niet Nederlands ondertiteld is. We vertonen de film wel met Nederlandse ondertiteling.

De voorstelling van 30 september is de laatste gelegenheid deze film bij ons te zien.

Tijden & Tickets

Kaartjes worden 15 minuten gereserveerd in het winkelmandje.

Recensies

★★★★★ Filmtotaal - "Een film die iets diep menselijks raakt, en die tijdloos gaat blijken."
★★★★☆ Trouw - "Het is een knap debuut dat op originele wijze een nieuwe bladzijde toevoegt aan het verhaal van zwarte Amerikanen."
★★★★☆ Volkskrant - "Ze dragen stuk voor stuk bij aan het droomdebuut van een uitzonderlijk filmtalent."