Literatour de France

2020 / 90 minuten
Regie: Claude Lelouch
Met: Oscar Malinowski, Merlijn Huntjens, Puerto Hurraco Sisters...

Zowel het sportieve als het culturele leven komt langzaam maar zeker weer op gang. Daarom slaan Dutch Mountain Film Festival, Borderlines: Euregion Poetry Slam, Heerlen Fietst, Literarische Sommer, Stichting Royal en Filmhuis de Spiegel deze zomer hun handen ineen voor een (f)iets unieks in het Royal Theater in Heerlen onder de naam Literatour de France.

Vanaf 16:00 uur kan iedereen genieten van een gevarieerd programma dat race- wielersport, film, muziek en literatuur bij elkaar brengt in een van de oudste bioscopen van Nederland. De namiddag begint met de heilige graal van street racing films en het voorbeeld van ‘cinéma-vérité’: C’était un rendez vous uit 1976 van de race verslaafde regisseur Claude Lelouch. Daarna gaat het er iets minder snel maar even hectisch aan toe in zijn documentaire fietsfilm over de Tour de France van 1965 ...pour un maillot jaune. De korte (examen) animatiefilm 14 van Juliette Coutellier uit 2015 neemt ons nog verder mee terug in de tijd, naar de laatste Grand Boucle vóór de Grande Guerre. Fietspoëzie wordt voorgedragen door Oscar Malinowski uit Aken en voormalig Heerlens stadsdichter Merlijn Huntjens. De muzikale ondersteuning komt van de Puerto Hurraco Sisters uit Leverkusen.

Om 19.30 uur wordt de dag compleet gemaakt met de vertoning van een van de bekendste films van Lelouch: Les Uns et les Autres (1981). De film volgt de levens van vier muzikale stellen en hun kinderen tussen 1936 en 1980, het jaar waarin de Amerikaanse Glenn en Suzan, Simon en Anne uit Parijs, de Duitse Karl en Magda en het Russische koppel Boris en Tatjana elkaar treffen op een UNICEF-gala met de wereldberoemde uitvoering van de Bolero het ballet van Maurice Ravel.

Bijzonderheden
Middagprogramma : Literatour de France regulier € 5,00 / pashouders € 4,00

Middag & avondprogramma : Literatour de France & Les Uns et les Autres regulier € 9,00 / pashouders € 7,00

Tijden & Tickets

NB: U kunt voor deze voorstellingen geen E-tickets kopen of reserveren!