Fire Will Come

Spanje, 2019 / 85 minuten
Let op met kinderen tot 12 jaar
Regie: Oliver Laxe
Met: Amador Arias, Benedicta Sanchez en Inazio Abrao

Amador, een zwijgzame man, keert na jaren terug naar zijn geboorteplaats in de bergen van Galicië. Hij heeft een gevangenisstraf voor brandstichting uitgezeten. Alleen zijn moeder Benedicta is blij hem te zien, al was het maar omdat ze zijn hulp bij het hoeden van haar vee goed kan gebruiken. De rest van het dorp kijkt enigszins argwanend toe hoe deze vermeende pyromaan opnieuw in hun gemeenschap probeert te integreren.

Regisseur Oliver Laxe, zelf afkomstig uit Galicië, toont in een bedachtzaam verhaal wat op het spel staat voor dit kwetsbare ecosysteem, waar mens en natuur nog amper aangetast zijn door moderniteit. Zijn het de vlammen die dit keiharde, armoedige boerenbestaan zullen verzwelgen, of juist de bulldozers van projectontwikkelaars, die een veel groter gevaar lijken te vormen?

Tijdens een opmerkelijke scène in Fire Will Come schuilt Benedicta in een holle boom voor de neerpletsende regen. Dat regisseur Oliver Laxe erin slaagt om tastbaar te maken hoe dat moet voelen, zegt alles over het oog voor detail waarmee hij het glooiende, bosrijke Spaanse landschap in Galicië filmt. Dat landschap is naast Benedicta en haar zoon Amador het derde hoofdpersonage van Fire Will Come.

Ook heel knap: de wijze waarop Oliver Laxe muziek en beeld verweeft, met als hoogtepunt Leonard Cohens 'Suzanne' als commentaar op gemiste (liefdes)kansen. Fire Will Come won vorig jaar heel terecht op het filmfestival van Cannes de juryprijs.

Tijden & Tickets

Kaartjes worden 15 minuten gereserveerd in het winkelmandje.