Collective

Roemenië, 2019 / 109 minuten
Let op met kinderen tot 16 jaarAngst
Regie: Alexander Nanau

Op 30 oktober 2015 brak er in nachtclub Colectiv in Boekarest een grote brand uit. Het werd een van de grootste rampen uit de recente Roemeense geschiedenis, met aanvankelijk 27 doden en 180 gewonden. Binnen enkele dagen braken felle protesten uit, die leidden tot het aftreden van de sociaaldemocratische regering.

Regisseur Alexander Nanau volgt een aantal hoofdrolspelers in de nasleep van de ramp, vanaf het moment waarop bekend wordt dat 37 van de gewonden zijn gestorven aan bacteriële infecties in lokale ziekenhuizen. Hij spreekt zowel met journalisten van een nationale krant, die ontdekken dat de ziekenhuizen sterk verdunde desinfectans gebruikten, als met de minister van Volksgezondheid in de tijdelijke technocratische regering en met de slachtoffers van een corrupt zorgsysteem in een disfunctionele staat.

Alexander Nanau schuwt sensatie en houdt zich afzijdig van al te grote emoties die het verhaal omringen. Desalniettemin toont hij nauwgezet en op indringende wijze het gezicht van de corruptie die zijn land aantast. Collective behoorde tot de publieksfavorieten van het afgelopen IDFA. Een indrukwekkende documentaire.

Bijzonderheden
De voorstelling van 06 augustus is de laatste gelegenheid deze film bij ons te zien.

Tijden & Tickets

Kaartjes worden 15 minuten gereserveerd in het winkelmandje.

Recensies

★★★★★ Volkskrant - "Adembenemende documentaire over hoe het goede tegen het slechte Roemenië strijdt."
★★★★★ VPRO - "Collective gaat specifiek over Roemenië, maar impliceert een wereldwijde crisis. Samengevat door een arts: ‘We zijn onze menselijkheid verloren. We geven alleen nog maar om geld."
★★★★★ Parool - "Hun grijsgrauwe en rommelige kantoortje heeft misschien niet de glamour van journa­listieke Hollywoodfilms als All the President’s Men, en Tolontan is bepaald geen Robert Redford. Maar de journalistieke titanenstrijd die we hier in real­time volgen, kan zich qua spanning zeker meten met die klassieker."