Der Fall Collini

Duitsland, 2019 / 123 minuten
Let op met kinderen tot 16 jaarGeweldGrof taalgebruik
Regie: Marco Kreuzpaintner
Met: Elyas M'Barek, Alexandra Maria Lara en Heiner Lauterbach

De jonge advocaat Caspar Leinen (Elyas M’Barek) krijgt bij zijn benoeming als raadsman direct een spectaculaire zaak toegewezen: de moord op een gerespecteerd industrieel. Waarom vermoordde zijn cliënt, de 70-jarige Italiaan Fabrizio Collini (Franco Nero), magnaat Hans Meyer? Collini, al meer dan 30 jaar in Duitsland werkzaam, staat te boek als onberispelijk burger en lijkt geen duidelijk motief te hebben.

Voor Caspar staat er veel meer op het spel dan zijn eerste grote zaak als advocaat. Het slachtoffer is namelijk de grootvader van zijn jeugdliefde Johanna en was bovendien als een surrogaatvader voor hem. Daarnaast heeft hij een tegenstander in de legendarische strafadvocaat Richard Mattinger. Ook het publieke belang in de zaak is enorm. Collini zwijgt echter hardnekkig over zijn motief. Terwijl Caspar steeds dieper en dieper in de zaak verwikkeld raakt, wordt hij niet alleen geconfronteerd met zijn eigen verleden, maar ook met een van de grootste gerechtelijke schandalen in de Duitse geschiedenis, eentje die veel mensen liever verborgen hadden gehouden.

Der Fall Collini was vorig jaar een van de best bezochte films in Duitsland. Dat succes valt voor een deel toe te schrijven aan de populariteit van Ferdinand von Schirachs gelijknamige roman waarop de film is gebaseerd. Ook buiten de eigen landsgrenzen was de thriller een bestseller. In 2012 werd de vertaling door het boekenpanel van De Wereld Draait Door bijvoorbeeld uitgeroepen tot boek van de maand. Von Schirach is zelf strafpleiter én kleinzoon van een kopstuk uit het Derde Rijk, twee aspecten die bij boek en verfilming goed van pas kwamen.

Nostalgisch ingestelde kijkers zullen tevreden constateren dat de 78-jarige Franco Nero, die in de jaren 60 beroemd werd met zijn vertolking van de spaghettiwesternheld Django, nog niets aan ongenaakbaar charisma heeft ingeboet. Een sterk staaltje casting waarmee de 42-jarige Duitse regisseur Marco Kreuzpaintner zijn Europese roots eert. En dat in een film die zich dramatisch en visueel dan weer moeiteloos kan meten met het beste op dit gebied uit Hollywood.

Tijden & Tickets

Kaartjes worden 15 minuten gereserveerd in het winkelmandje.

Recensies

★★★★☆ Trouw - "Der Fall Collini werkt toe naar een emotionele climax die de film een plezierige diepte en gewicht geeft."
★★★★☆ Telegraaf - "Fijn spel van Elyas M’Barek als de ploeterende Leinen en culticoon Franco Nero als zwijgzame wraakengel."