Het Offer

Russische Republiek, 1986 / 143 minuten
Let op met kinderen tot 12 jaarAngst
Regie: Andrej Tarkovski
Met: Erland Josephson, Susan Fleetwood en Allan Edwall

Erland Josephson, de bekende Ingmar Bergman-acteur, is de succesvolle Aleksandr, die temidden van vrienden in een buitenhuisje zijn verjaardag viert. Af en toe krijgt hij bezoek van de postbode, die lustig Nietzsche-citaten uit zijn mouw schudt. Via de televisie vernemen ze dat de derde wereldoorlog is uitgebroken. Het wordt hem koud om het hart en voor het eerst in zijn leven bidt hij tot God. Hij belooft alles op te geven – huis, bezittingen en familie – opdat dit onheil wordt afgewend. Aldus geschiedt. De nucleaire ramp blijft uit en Alexander offert alles op – tot onbegrip van zijn omgeving die niet inziet dat hij trouw blijft aan zichzelf.

Met beeldrijke en associatieve vertellingen als 'Andrej Roebljov' (1966), 'Solaris' (1972), 'De Spiegel' (1974) en, vooral, 'Stalker' (1979), verwierf Andrej Tarkovski (1932-1986) faam als een van de belangrijkste vernieuwers van de cinematografische taal. In het oeuvre van Andrej Tarkovski lopen dromen en herinneringen, heden en verleden door elkaar. De schilderachtige schoonheid van zijn beelden, de metafysische beschouwingen over de mensheid en ook Tarkovski’s heldere uiteenzettingen over de cinema inspireren nog altijd nieuwe generaties regisseurs en kunstenaars.

Regisseur Andrej Tarkovski typeerde de hoofdpersoon als antiheld, denker en eerlijk mens: ‘Hij riskeert het gevaar niet begrepen te worden door mensen uit zijn omgeving. Zij beschouwen zijn optreden niet als resoluut, maar als wanhopig en destructief.’ De regisseur overleed aan longkanker niet lang nadat de film in Cannes drie prijzen had gewonnen. Het camerawerk kwam voor rekening van Sven Nykvist, de cameraman die zo’n dertig jaar lang samenwerkte met de Zweedse regisseur Ingmar Bergman.

Het Offer is te zien in een nieuwe, prachtig gerestaureerde versie.

Bijzonderheden
'Mijn ideale toeschouwer kijkt een film zoals een reiziger rondkijkt in het land dat hij bezoekt.' Aldus de vermaarde regisseur Andrei Tarkovski (1932-1986), die vaak wordt beschouwd als de grootste na-oorlogse regisseur van Rusland. Wie zich overgeeft aan Tarkovski's zeven speelfilms omvattende oeuvre, kan inderdaad het gevoel hebben op reis te gaan in een onbekend, geheimzinnig land - of misschien ook eerder een wereld, een droomwereld vol mist, sneeuw, water en vuur. Wat maakt die wereld zo bijzonder, zo betoverend en ook verraderlijk? In een zijn met filmfragmenten doorspekte lezing gaat Volkskrant-filmjournalist en Tarkovski-liefhebber Kevin Toma met u op onderzoek, voorafgaand aan de vertoning van Tarkovski's laatste meesterwerk Het Offer.Tijden & Tickets

Kaartjes worden 15 minuten gereserveerd in het winkelmandje.