Out Stealing Horses

Noorwegen, 2019 / 123 minuten
Let op met kinderen tot 12 jaarAngstGrof taalgebruik
Regie: Hans Petter Moland
Met: Stellan Skarsgård, Bjørn Floberg en Anders Baasmo Christiansen

Na de dood van zijn vrouw trekt de zevenenzestigjarige Trond (Stellan Skarsgård) zich terug in een klein dorpje in het oosten van Noorwegen. Als zijn nieuwe buurman een oude kennis blijkt te zijn, komen bij Trond allerlei jeugdherinneringen naar boven. Hij zag Lars voor het laatst in de zomer van 1948. Het seizoen dat hij vijftien jaar werd en zorgeloze lange zomerdagen doorbracht met zijn vader, die hij adoreerde. Hij herinnert zich dat hij paarden stal met zijn vriend Jon en dat hij voor het eerst verliefd werd. Maar ook de zomer dat hij een andere kant van zijn vader leerde kennen en er een tragisch ongeluk plaatsvond dat hun levens voorgoed zou veranderen.

Out Stealing Horses uit 2006 (in het Nederlands vertaald als Paarden Stelen) is het meest succesvolle boek van de prijswinnende Noorse auteur Per Petterson. Het vervlecht een hedendaags verhaal met flashbacks en een beschrijving van de Noorse natuur, in de film vol weemoed in beeld gebracht met prachtig camerawerk. Cameraman Rasmus Videbaek trakteert de kijker op werkelijk oogverblindende opnames, waaraan de prachtige Noorse natuur nadrukkelijk meewerkt. Voor dat camerawerk sleepte Vildebaek op het Filmfestival van Berlijn volkomen terecht een prijs binnen.

Out Stealing Horses won verschillende prijzen, waaronder de Zilveren Beer in Berlijn en was de Noorse inzending voor de Oscars van 2020.

Tijden & Tickets

Kaartjes worden 15 minuten gereserveerd in het winkelmandje.

Recensies

★★★★☆ Volkskrant - "Levendig en ontroerend. Door het indrukwekkende camera- en geluidswerk, de glansrol van de Noorse natuur en de uitstekende acteerprestaties."
★★★★☆ Telegraaf - "Een sensuele en sensitieve vertelling, die onze ogen streelt en onze oren niet enkel woorden laat horen."
★★★★☆ Trouw - "In al zijn bescheidenheid is dit een ontroerende, maar vooral een wijze film. Hij laat je de vergankelijkheid voelen, hij laat je zien hoe een leven kan lopen, maar ook hoe het je kan passeren en de hoofdrol aan iemand anders gunt."