The Souvenir

Groot-Brittannië, 2019 / 119 minuten
Let op met kinderen tot 16 jaarGrof taalgebruikSeks
Regie: Joanna Hogg
Met: Honor Swinton Byrne, Tom Burke en Tilda Swinton
Ondertitel: Nederlands

De jaren 80. Een verlegen maar ambitieuze studente van goede komaf wil een documentaire maken over het leven van een jongen uit een arm milieu. Op zekere dag verschijnt er een zelfverzekerde man in haar leven door wie ze al snel gefascineerd raakt, hoewel zijn gedrag ook argwaan oproept. Zelfs wanneer ze zijn duistere geheim leert kennen, is dat nog geen reden de relatie te verbreken.

The Souvenir, gebaseerd op persoonlijke ervaringen van regisseuse Joanna Hogg, onderscheidt zich van andere films over relaties doordat in de regie elk cliché, elke voorspelbare confrontatie uit de weg wordt gegaan. Hoofdrolspeelster Swinton Byrne is niet alleen in de film, maar ook in werkelijkheid de dochter van actrice Tilda Swinton.

Joanna Hogg zet nu voor het eerst zichzelf centraal in haar (zelf)portret van de 25-jarige Julie. Net als Hogg volgt dit rijkeluiskindje een filmopleiding en betrekt ze in de jaren tachtig een appartement in Londen, een replica van Hoggs toenmalige flat. Haar jeugdvriendin Tilda Swinton speelde als beginnende actrice al een rol in Hoggs' afstudeerfilm Caprice (1986).

The Guardian noemde The Souvenir ‘een hedendaags antwoord op Michelangelo Antonioni en Luchino Visconti’, en de film werd in het toonaangevende Britse filmtijdschrift Sight and Sound uitgeroepen tot de beste film van het jaar. Een aangrijpend portret van een jonge vrouw en haar eerste relatie.

Bijzonderheden
Bij de hierboven te bekijken trailer willen we opmerken dat de trailer niet Nederlands ondertiteld is. We vertonen de film wel met Nederlandse ondertiteling.

Tijden & Tickets

Kaartjes worden 15 minuten gereserveerd in het winkelmandje.

Recensies

★★★★★ Volkskrant - "Regisseur Joanna Hogg maakt in The Souvenir tastbaar hoe relaties en de tijd door je vingers glippen.'"
★★★★★ Trouw - "The Souvenir is een exquise film van een filmmaakster die lang onder de radar zat maar met een klein duwtje van Martin Scorsese als ‘executive producer’ opeens in het volle licht staat."