Heimat ist ein Raum aus Zeit

Duitsland, 2019 / 218 minuten
Niet schadelijk / Alle leeftijden
Regie: Thomas Heise
Ondertitel: Engels

Aan de hand van brieven, dagboeknotities, foto’s en aantekeningen reconstrueert regisseur Thomas Heise de levenswendingen van vier generaties van zijn familie in Wenen, Dresden en Berlijn. We zien beelden van de plaatsen en landschappen die in de correspondentie worden genoemd, zoals ze er vandaag de dag uitzien en die de sporen van de tijd dragen: het werkkamp in Zerbst, de voormalige Nationale Volkslegerkazerne, een universiteitszaal, rijtjeshuizen in Mainz.

Heimat ist ein Raum der Zeit omspant wereldoorlogen, economische ineenstorting, een gruwelijke genocide en de opkomst en ondergang van politieke ideologieën. Thomas Heise richt zich daarbij vooral op de kleine details van de persoonlijke ervaring, de subtielste verschuivingen van licht in een landschap. Stiltes, datgene wat ontbreekt, onthullen net zoveel als de woorden die uitgesproken worden. De familie van Heise werd uiteengerukt om zich in de volgende generaties te herenigen, en Heise raapt nu de scherven van zijn familie op.

Regisseur Thomas Heise werd geboren in Oost-Berlijn. De vertoning van zijn eerste documentaires werd tot de val van de DDR in 1990 verboden. In de afgelopen drie decennia werkte Heise als regisseur van zowel theater- als documentairefilms en verkende hij de diepgaande culturele en politieke veranderingen tijdens de tumultueuze periode van de Duitse hereniging.

Heise's nieuwste, Heimat ist ein Raum der Zeit, is een monumentaal werk over een familiegeschiedenis, van eind 19e eeuw tot nu - de intieme verhalen van zijn familie onthullen de grotere culturele en politieke gebeurtenissen die Duitsland de afgelopen honderd jaar hebben gevormd. Wat blijft er over? Levens laten sporen na, net zoals het verstrijken van de tijd. Heimat ist ein Raum aus Zeit onderzoekt hoe het ene zich tot het andere verhoudt.

Liefhebbers van de televisieserie Heimat van Edgar Reitz raden we de documentaire Heimat ist ein Raumaus Zeit van Thomas Heise aan

Bijzonderheden
Een monumentale documentaire over een eeuw Duitse geschiedenis. Duits gesproken en Engels ondertiteld. Met een pauze. Een éénmalige, unieke voorstelling die je gezien moet hebben.

Tijden & Tickets

Kaartjes worden 15 minuten gereserveerd in het winkelmandje.

Recensies

★★★★☆ NRC - "Regisseur Thomas Heise maakte een schitterende film over de complexe en tragische geschiedenis van zijn familie in de twintigste eeuw."
★★★★☆ Volkskrant - "In [het indrukwekkende] Heimat ist eind Raum aus Zeit laat Thomas Heise het Duitse landschap samensmelten met zijn familiegeschiedenis."