Leonie, Actrice en Spionne

Nederland, 2020 / 85 minuten
Regie: Annette Apon
Met: de stemmen van Rifka Lodeizen, Wart Kamps en Truus te SelleHet levensverhaal van Leonie Brandt (1901-1978) is verbazingwekkend. Het is een aaneenschakeling van de meest onwaarschijnlijke avonturen, die bij nader onderzoek vaak echt gebeurd zijn. Als mijnwerkersdochter droomt Leonie ervan actrice te worden. Die droom komt uit als ze in 1925 debuteert in de Amsterdamse Stadschouwburg. Rond 1936 ontdekt ze dat het in het Victoria Hotel in Amsterdam wemelt van de spionnen. Dat moment ontketent al haar ambities en talenten.

Haar leven neemt een radicale wending. Binnen de kortste keren opereert ze als Nederlandse dubbelspionne in nazi Duitsland. In een roes van luciditeit en overmoed speelt ze de rol van haar leven. Ze wordt met een doodvonnis naar Ravensbrück gedeporteerd, maar overleeft het kamp. Na de oorlog maakt ze deel uit van het team dat Duitse oorlogsmisdadigers verhoort. Ze kent ze allemaal en ze zijn als de dood voor haar. Maar ook een aantal prominente Nederlanders vrezen Leonie om wat ze weet over hun doen en laten tijdens de bezetting. Het gerucht gaat dat ze brisante informatie over prins Bernhard bezit. Hij zou Hitler in 1942 aangeboden hebben stadhouder van Nederland te worden. Tot ver na Leonie’s dood is dit een terugkerende hype in de media. Aan de drank geraakt, leidt ze de laatste jaren van haar leven een zwervend bestaan.

Als ervaren spionne heeft Leonie Brandt ervoor gezorgd dat er nauwelijks beelden van haar zijn, een paar foto’s maar, en bewegend beeld al helemaal niet. Daarom hebben we uit het archief van EYE Filmmuseum een schat aan vrouwenfiguren opgediept die de vele facetten van Leonie vormgeven. Dat zijn filmsterren als Fien de la Mar, Asta Nielsen, Francesca Bertini en Pola Negri, maar ook vergeten actrices en onbekende vrouwen uit amateurfilms. Leonie vertelt daarbij over haar leven. Haar stem is die van Rifka Lodeizen.

Bijzonderheden
Fer de Wit

De documentaire Leonie, Actrice en Spionne wordt ingeleid door Fer de Wit. ‘Al op de lagere school werd de liefde voor de lokale historie aangewakkerd door een onderwijskracht die boeiende verhalen kon vertellen over onze regio. Na de HBS en Pedagogische Academie wilde ik deze liefde doorgeven aan nieuwe generaties. Momenteel ben ik actief voor de Heemkunde vereniging in Nieuwenhagen. Jaren geleden raakte ik geboeid door het verhaal van Leonie Pütz. Sindsdien heeft ze me niet meer losgelaten. Met de regelmaat van de klok gaat haar naam weer in de rondte en verschijnen er weer nieuwe invalshoeken, feiten of geruchten over haar levenswandel. Zij blijft boeien.’

De voorstelling van 16 juli is de laatste gelegenheid deze film bij ons te zien.

Tijden & Tickets

Kaartjes worden 15 minuten gereserveerd in het winkelmandje.

Recensies

★★★★☆ Trouw - "[Regisseur] Apon dook in de archieven van Eye Filmmuseum en kwam tevoorschijn met een reeks fraaie filmfragmenten met tijdgenoten: vroege filmsterren als Fien de la Mar, Pola Negri en Asta Nielsen die als het ware samensmelten tot een biografisch beeldmozaïek.’"
★★★★☆ NRC - "Het leven van actrice en spionne Leonie Brandt (1901-1978) was als een avonturenroman – maar wat was waar en wat verzonnen?"