Lust for Life

Verenigde Staten, 1956 / 122 minuten
Let op met kinderen tot 16 jaarAngst
Regie: Vincente Minnelli
Met: Kirk Douglas, Anthony Quinn en James Donald

Nederland 1873. Vincent van Gogh – grandioos gespeeld door Kirk Douglas - is een gedreven man. Hij wil zijn liefde voor God uitdragen en probeert dat eerst, zonder succes, als lekenpriester onder mijnwerkers. De dochter van zijn huisbaas weigert met hem te trouwen en later woont hij samen met een prostituee die hem weer verlaat. De gevoeligheid en spiritualiteit van Vincent vinden uiteindelijk een expressieve uitweg in het schilderen.

Zijn broer Theo, werkzaam bij een kunsthandel, ondersteunt hem. Van Gogh verhuist naar Frankrijk en herontdekt de kleur. De intensiviteit waarmee Van Gogh werkt, ondermijnt zijn gezondheid. Hij gedraagt zich steeds vreemder en lijkt meer en meer krankzinnig te worden. Hij krijgt ruzie met vrijwel iedereen en bedreigt zelfs zijn vriend Paul Gauguin met een mes. Zijn onvermogen om zijn visie tot uitdrukking te brengen op het schilderscanvas drijft hem over de rand. Steeds vaker krijgt hij toevallen en hallucinaties. Na een vrijwillig verblijf in een krankzinnigeninrichting gaat het even goed, maar dan slaat de waanzin weer toe.

Lust For Life is gebaseerd op de gelijknamige roman van Irving Stone uit 1934 en is een geromantiseerde versie van een deel van het leven van Vincent van Gogh. De film was toentertijd een groot succes in de bioscopen en werd zeer gewaardeerd door de critici. Acteur Anthony Quinn kreeg een Oscar voor de beste mannelijke bijrol voor zijn vertolking van Paul Gauguin. Kirk Douglas werd genomineerd voor zijn rol van Vincent van Gogh maar won uiteindelijk niet. Echter hij is het meest trots op deze film uit zijn rijk gevarieerde carrière.

Bijzonderheden
Ter nagedachtenis aan het overlijden van Kirk Douglas. Op 05 februari 2020 stierf de laatste absolute ster uit het studiotijdperk van Hollywood. Oorspronkelijk wilden we toen Lust For Life vertonen in april van dat jaar, echter de lockdown gooide roet in het eten. Bij dezen alsnog de herkansing.

Tijden & Tickets

Kaartjes worden 15 minuten gereserveerd in het winkelmandje.

Recensies

★★★★☆ - VPRO - ''Toen Minnelli zich voorbereidde op deze film over Vincent van Gogh, kon hij nog mensen ontmoeten die de verfmeester gekend hadden. Uniek is ook dat Minnelli regelde dat hij zo'n 200 authentieke Van Gogh-doeken mocht filmen.''