Hellhole

België, 2018 / 87 minuten
Let op met kinderen tot 12 jaarGeweld
Regie: Bas Devos
Met: Hamsa Belarbi, Alba Rohrwacher en Willy Thomas

Hellhole volgt drie verschillende mensen in de maanden na de terroristische aanslagen in Brussel, 22 maart 2016. Tijdens zijn huisbezoeken ontmoet huisarts Wannes de jonge Marokkaan Mehdi, die hem herinnert aan zijn eigen zoon Joris, een F16-piloot op missie in het Midden-Oosten. Een jongeman van Algerijnse afkomst wordt door zijn broer gevraagd om een bedrieglijk eenvoudige gunst. De Italiaanse Alba, tolk bij het Europese Parlement, zoekt een uitweg voor haar eenzaamheid en lusteloosheid in drugs en one-night stands.

Alba verliest langzaam de controle onder de druk van haar veeleisende leven. Dezelfde vraag die de stad lijkt te achtervolgen, overschaduwt hun leven: waar gaan we heen vanaf hier. De tweede, krachtige film van Bas Devos is een sterke, meditatieve film die subliem in beeld werd gebracht door Nicolas Karakatsanis. De hoofdrollen zijn voor Willy Thomas, Alba Rohrwacher, Hamsa Belarbi en Lubna Azabal. Donald Trump, toen nog presidentskandidaat, noemde na de door de Islamitische Staat opgeëiste terroristische aanslagen in Parijs in 2015, Brussel een hellegat, een ‘hellhole’.

Amper een paar maanden nadat Bas Devos Hellhole maakte, dook hij opnieuw in nachtelijk Brussel met zijn hoopvolle roadmovie Ghost Tropic. Beiden speelfilms vertonen we achter elkaar op zondag 11 oktober.

Bijzonderheden
Bas Devos

Bas Devos (België) studeerde aan de Luca School of Arts in Brussel. Hij regisseerde zijn eerste korte film, Taurus, in 2006. Violet (2014), zijn eerste speelfilm, ging in première op het Filmfestival van Berlijn, waar hij werd genomineerd voor de Best First Feature Award. Zijn tweede speelfilm, Hellhole (2019), ging ook in première in Berlijn. Slechts een paar maanden later voltooide hij het weemoedige Ghost Tropic, de slotfilm van het Filmfestival van Cannes.

Double bill:
- Hellhole (Bas Devos)
- Ghost Tropic Bas Devos)

Voordeelticket*: Spiegelpashouders: € 11,- / Geen Spiegelpashouders: € 15,-

* = Inclusief een gratis consumptie in de pauze tussen de twee films in.

Mochten er bezoekers zijn die slechts één van de twee films willen zien dan is dat geen enkel probleem.

Tijden & Tickets

NB: U kunt voor deze voorstellingen geen E-tickets kopen of reserveren!

Recensies

★★★★☆ NRC - "Hellhole is een gedicht en een reportage, een slaapwandeling en soms ook een helletocht. Maar altijd vol van de empathie die alleen poëzie kan bieden."
★★★★☆ Volkskrant - "Maar Devos legt in Hellhole niet de schuld bij de gebrekkige communicatie en verbitterd raakt de film nooit. Als de regisseur in zijn film íéts laat zien, is het de kwetsbaarheid van mensen, die altijd maar blijven zoeken naar verbondenheid. En die contact blijven maken, hoe hopeloos de situatie ook lijkt. En hij gunt het ze, dat het ze uiteindelijk ook lukt, in deze zachtaardige, empathische film."