Ghost Tropic

België, 2019 / 85 minuten
Niet schadelijk / Alle leeftijden
Regie: Bas Devos
Met: Saadia Bentaïeb, Nora Dari en Maaike Neuville

De nachtelijke, verlaten straten van Brussel zijn niet alleen een schuilplaats voor thuislozen maar ook een wonderlijke ontmoetingsplaats. Spil is Khadija, een schoonmaakster die onvrijwillig een nachtelijke odyssee begint nadat ze in slaap is gevallen in de trein naar huis. Net als in het beroemde verhaal Night Walks van Charles Dickens brengt Khadija's tocht ook allerlei sympathieke ontmoetingen met zich mee - de film ademt een bijna utopische saamhorigheid. Het is alsof alle mensen van de nacht, al die verdwaalde honden die de verlaten straten bewonen, zich aan elkaar vasthouden.

Toch wordt Khadija ook geconfronteerd met diepe droefenis en de eenzaamheid in een vreemd land. De camera van Bas Devos zweeft over het asfalt als een verdwaalde reiziger. Zo laat Devos ons voelen hoe zijn hoofdpersonen de wereld ervaren: afstandelijk en surrealistisch, donker en vreemd, met af en toe een glimp van schoonheid.

Amper een paar maanden nadat Bas Devos met zijn ingetogen stadsportret Hellhole, op dezelfde dag te zien in Filmhuis De Spiegel, de nasleep van de traumatische 22 maart-aanslagen in Brussel in beeld bracht, dook hij opnieuw in nachtelijk Brussel met zijn hoopvolle roadmovie Ghost Tropic, in slechts vijftien dagen gedraaid met een kleine filmcrew en een nog kleiner budget. De prachtige, tot de verbeelding sprekende shots veranderen Brussel in een dromenland, waarbij zelfs in de donkerste hoekjes mooie beelden zijn gevonden.

Bijzonderheden
Bas Devos

Bas Devos (België) studeerde aan de Luca School of Arts in Brussel. Hij regisseerde zijn eerste korte film, Taurus, in 2006. Violet (2014), zijn eerste speelfilm, ging in première op het Filmfestival van Berlijn, waar hij werd genomineerd voor de Best First Feature Award. Zijn tweede speelfilm, Hellhole (2019), ging ook in première in Berlijn. Slechts een paar maanden later voltooide hij het weemoedige Ghost Tropic, de slotfilm van het Filmfestival van Cannes.

Tijden & Tickets

Kaartjes worden 15 minuten gereserveerd in het winkelmandje.

Recensies

★★★★☆ Volkskrant - "Knap, hoe Devos je bijna onmerkbaar vertrouwd maakt met Khadija, van haar humor en nieuwsgierigheid tot de zorgen om haar kinderen. De ingetogenheid en verwondering die de hele film kenmerken, vinden ook in het voortreffelijke spel van actrice Bentaïeb hun weerklank. Haar kleine maar fiere verschijning, slenterend door een verlaten Brussel, zul je na Ghost Tropic niet snel vergeten."
★★★★☆ Trouw - "Opmerkelijk teder portret van een vrouw die we zelden zien in speelfilms."