System Crasher

Duitsland, 2019 / 121 minuten
Let op met kinderen tot 12 jaarGeweldAngstGrof taalgebruik
Regie: Nora Fingscheidt
Met: Helena Zengel, Albrecht Schuch, Gabriela Maria Schmeide e.a.

Sommige kinderen zijn zo wild en ongecontroleerd dat ze onhandelbaar (b)lijken. ‘Systeemcrashers’ worden ze genoemd: kinderen die ouders en hulpverleningsmedewerkers tot wanhoop brengen. Benni’s alleenstaande moeder kon het kind niet aan en heeft het onder de zorg van de sociale dienst moeten plaatsen. Sindsdien heeft Benni zich bij ieder pleeggezin en in iedere vorm van opvang en hulp onmogelijk gemaakt. Sociaal werkster Bafané is ten einde raad, wat te doen? Pas wanneer de jonge anti-agressiecoach Micha zich over Benni ontfermt, lijkt het kind zich te ontspannen.

System Crasher is de eerste lange speelfilm van de Duitse regisseuse Nora Fingscheidt (1983). Eerder maakte ze korte films, documentaires en de middellange film Brüderlein. Haar script voor het verhaal van Benni werd meerdere malen onderscheiden op de festivals. Ook was er lof voor de manier waarop Fingscheidt hoofdrolspeelster Helena Zengel tot volledig authentiek en emotioneel aangrijpend spel wist te brengen. Won de Zilveren Beer op het Filmfestival van Berlijn. Duitse inzending Oscars.

Bijzonderheden
De voorstelling van 3 juli is de laatste gelegenheid deze film bij ons te zien.

Tijden & Tickets

NB: U kunt voor deze voorstellingen geen E-tickets kopen of reserveren!

Recensies

★★★★★ Trouw - "System Crasher – beslist geen kinderfilm, wel een met een groot hart gemaakte volwassenenfilm over een diep gekwetst kind – doet twee bijzondere dingen ineen: je gaat immens van Benni houden en je slaat soms je handen voor de ogen van afkeer."
★★★★☆ NRC - "Knappe debuutfilm over een meisje met wie jeugdzorg zich geen raad weet. De 12-jarige Helena Zengel speelt een verbluffende hoofdrol."