Blade Runner 2049

Verenigde Staten, 2017 / 163 minuten
Let op met kinderen tot 16 jaarGeweldAngstGrof taalgebruik
Regie: Denis Villeneuve
Met: Ryan Gosling, Ana de Armas, Harrison Ford e.a.

In Blade Runner 2049 ontdekt een nieuwe ‘blade runner’, politieagent K (Ryan Gosling) een lang verborgen geheim dat totale chaos kan veroorzaken. K’s ontdekking leidt tot een speurtocht naar de voormalige ‘blade runner’ Rick Deckard (Harrison Ford), die al dertig jaar vermist wordt.

In 2049 bestaat internet niet meer: na de blackout door een elektromagnetische puls zijn alle websites vernietigd. De digitale wereld is verdwenen, dus ook alle data over het verleden. In die analoge, fysieke wereld moeten mensen op een andere manier omgaan met herinnering en geheugen. Daarmee staat de nieuwe Blade Runner in een mooie traditie: het uitgewiste of gereviseerde verleden is een terugkerend element in dystopische toekomstvisioenen, met name in 1984 en Brave New World. Daarnaast verbeeldt zo'n black-out de nieuwe en reële angst dat we veel te afhankelijk worden van digitalisering.

Kijken en ogen waren bij Ridley Scott al prominent aanwezig en ook Villeneuve geeft ze nadrukkelijk aandacht, zoals in de scène waarin de Nederlandse actrice Sylvia Hoeks als Luv in een irisscanner kijkt. Villeneuve zei daarover tegen de LA Times: "Het cliché is dat de ogen de ramen van de ziel zijn. Hier hebben we te maken met Replicants die geen ziel hebben."

Aartsvader van Blade Runner Ridley Scott gaf als executive producer de vrije hand aan de Canadese regisseur Denis Villeneuve, die met Arrival bewees dat hij het sciencefictiongenre tot grote hoogte kan laten stijgen.

Bijzonderheden
Double bill:
- Blade Runner (The Final Cut) (Ridley Scott)
- Blade Runner 2049 (Denis Villeneuve)

Als hommage aan Rutger Hauer (1944 - 2019) en omdat Blade Runner in een gerestaureerde versie opnieuw is uitgebracht.

Voordeelticket*: Spiegelpashouders: € 10,- / Geen Spiegelpashouders: € 15,-

* = Inclusief een gratis consumptie in de pauze tussen de twee films in.

Mochten er bezoekers zijn die slechts één van de films willen zien dan is dat geen enkel probleem.

Tijden & Tickets

Kaartjes worden 15 minuten gereserveerd in het winkelmandje.