Solaris

Russische Republiek, 1972 / 165 minuten
Let op met kinderen tot 16 jaar
Regie: Andrei Tarkovski
Met: Natalya Bondarchuk, Donatas Banionis, Jüri Järvet e.a.

Met Solaris begaf Andrej Tarkovski zich op het terrein van de sciencefiction. Geen flitsende ruimtegevechten, maar een meditatie en existentieel drama over menselijkheid en liefde. De regisseur liet de muziek voor zijn psychologische meesterwerk maken door componist Eduard Artemyev.

Een psycholoog wordt naar een ruimtebasis gestuurd om enkele vreemde gebeurtenissen te onderzoeken. De bemanning van het ruimteschip cirkelt om de 'oceaanplaneet' Solaris, die in staat blijkt onbewuste angsten en herinneringen te materialiseren; astronaut Kelvin wordt bezocht door zijn vroegere vriendin, die lang geleden zelfmoord heeft gepleegd. Uiteindelijk slaat de complete bemanning aan het hallucineren en raakt de werkelijkheid volledig uit zicht.

Solaris, naar het boek van Stanislaw Lem, is zeer invloedrijk gebleken; Steven Soderbergh maakte zelfs nog een remake met George Clooney. De film is vaak omschreven als de Russische variant op Kubricks 2001, A Space Odyssey, maar Tarkovski zelf distantieerde zich van die vergelijking. Ook wilde hij het 'technische exotisme' van de traditionele SF vermijden. Componist Eduard Artemyev creëerde een elektronisch muzikaal landschap dat subliem het mysterieuze, amorfe landschap van de planeet Solaris reflecteert. Gerestaureerde klassieker.|

Bijzonderheden


Koen de Rooi

De Russische klassieker Solaris wordt zondagmiddag 16 februari ingeleid door Koen de Rooij, filmprogrammeur, onderzoeker en onderdeel van de IFFR-selectiecommissie voor korte film. Hij studeerde Media Studies en Geschiedenis, Kunst en Culturen van Azië aan de Universiteit Leiden en specialiseerde zich binnen beide richtingen in cinema. Hij is met name geïnteresseerd in de manier waarop cinema reflecteert op zaken als menselijke interactie, herinneringen en traumatische ervaringen. De films van Tarkovski speelden een grote rol in het tot stand komen van zijn fascinatie en liefde voor cinema.

Tijden & Tickets

NB: U kunt voor deze voorstellingen geen E-tickets kopen of reserveren!