A White, White Day

IJsland, 2019 / 109 minuten
Let op met kinderen tot 12 jaarGeweldGrof taalgebruik
Regie: Hlynur Palmason
Met: Ingvar Sigurdsson, Ída Mekkín Hlynsdóttir, Hilmir Snær Guðnason e.a.

"Op de dagen dat het wit van de lucht overeenkomt met het wit op de grond kunnen de doden nog praten met zij die leven." Deze openingszin, verwijzend naar een oud IJslands spreekwoord, zet de toon voor A white, white Day, de tweede speelfilm van de IJslandse regisseur Hlynur Pálmason, wiens debuut Winter Brothers vorig jaar nog te zien was in Filmhuis De Spiegel. Tijdens die boodschap raakt een wagen van de weg in een landschap waar de zichtbaarheid zo goed als nihil is. Het slachtoffer is de echtgenote van Ingimundur, een politieman van het type ruwe bolster, blanke pit.

Na het ongeluk keert hij in zichzelf - hij bezoekt met frisse tegenzin de therapeut die de politie hem toewijst - en hij legt zich toe op het opknappen van zijn woning. Dat wordt er niet beter op als hij spullen van zijn vrouw begint op te ruimen en door wat hij vindt een vermoeden krijgt dat ze een verhouding had. Zijn speurdersinstinct zal het rouwproces een heel andere wending geven. Gelukkig is er nog zijn oogappel Salka, de kleindochter voor wie hij zijn leven zou geven, maar die hij op zijn lastigste momenten toch niet ontziet. Wat hem vervolgens een extra dosis schuldgevoel bezorgt.

A white, white Day is een IJslands drama over rouw, wraak en liefde. De film van regisseur Hlynur Pálmason werd internationaal bejubeld vanwege de visueel overrompelende beelden en het sterke acteerwerk van Ingvar Sigurðsson die in Cannes voor zijn vertolking bekroond werd met de Rising Star Award van de Semaine de la Critique.

Tijden & Tickets

Kaartjes worden 15 minuten gereserveerd in het winkelmandje.

Recensies

★★★★☆ VPRO Cinema - "Intelligente – en opvallend spannende – karakterstudie vol wonderschone beelden van de IJslandse natuur."
★★★★☆ Volkskrant - "Zo krachtig hoe de film een diepe duik neemt in het irrationele van de mens, zonder zelf ook maar een moment zijn evenwicht te verliezen."