A Hidden Life

Verenigde Staten, 2019 / 174 minuten
Let op met kinderen tot 12 jaarGeweldAngst
Regie: Terrence Malick
Met: August Diehl, Valerie Pachner, Bruno Ganz e.a.

Gebaseerd op echte gebeurtenissen is A hidden Life het verhaal van een onbezonnen held, Franz Jägerstätter, die in de Tweede Wereldoorlog weigert om voor de nazi's te vechten. Wanneer de Oostenrijkse boer geconfronteerd wordt met de dreiging van executie wegens verraad, is het zijn onwankelbare geloof en zijn liefde voor zijn vrouw Fani, en kinderen die hem op de been houden.

Jägerstätter voltooide in 1940 zijn militaire opleiding, maar weigerde de Führereid af te leggen. In deze eed zworen officieren en soldaten hun trouw aan nazi-Duitsland tussen de jaren 1934 en 1945. De eed beloofde persoonlijke loyaliteit aan Adolf Hitler in plaats van aan de grondwet van het land.

In 1941 kon Jägerstätter dankzij hulp van de burgemeester onder het mom van een vrijstelling als boer terug naar huis keren. Eenmaal thuis begon hij onderzoek te doen naar de moraliteit van de oorlog. De boer overdacht zijn ervaringen als militair, de onderdrukking van de kerk en rapporten over het bizarre Aktion T4-programma (met als doel het behouden van de genetische zuiverheid van het Germaanse volk, door mensen die misvormd, gehandicapt of psychiatrisch waren, te vermoorden) en besloot dat deelname aan de oorlog een ernstige zonde was. Eén van de beste oorlogsdrama’s van de afgelopen jaren die nog lang nazindert.

Tijden & Tickets

Kaartjes worden 15 minuten gereserveerd in het winkelmandje.

Recensies

★★★★★ Variety - "The movie is cinema at its mightiest and holiest. It’s a movie you don’t just watch; it’s a movie you enter, like a cathedral of the senses."
★★★★★ NRC - "A Hidden Life is een aangrijpend pleidooi voor geloof en martelaarschap dat zelfs de botste cynicus aan het denken zal zetten.’"
★★★★☆ Volkskrant - "De parallellen met hedendaagse populisme maken Terrence Malicks film tot de meest actuele in zijn oeuvre."