Honeyland

Macedonië, 2019 / 87 minuten
Let op met kinderen tot 12 jaar
Regie: Tamara Kotevska Ljubomir Stefanov
Met: Hatidze Muratova e.a.

Hatidze speurt duizelingwekkend steile bergflanken af op zoek naar bijenkolonies die zich verschanst hebben in de rotsen. Ze woont in een stenen huisje in Noord-Macedonië, samen met haar zieke moeder. Haar leven, haar passie en haar inkomen zijn de wilde bijen die ze met veel zorg, en volgens oude tradities teelt. ‘Neem de helft van de honing, en laat de andere helft voor de bijen’ – is haar gouden regel. De honing verkoopt ze op een marktje op zo’n vier uur loopafstand. Tot op een dag een rumoerige familie arriveert met een oude caravan, zeven onhandelbare kinderen en een kudde koeien, de voorbode voor het naderende einde van Hatidze’s oude leven.

Tamara Kotevska (1993) en Ljubomir Stefanov (1975) filmden drie jaar in het adembenemende gebergte van Noord-Macedonië, en keerden terug met een visueel verbluffende, poëtische documentaire over bedreigde tradities en het broze evenwicht tussen mens en natuur, die een honingzoete indruk achterlaat. Naast acht internationale prijzen, bekroond met maar liefst drie prijzen en bedolven onder lovende kritieken op het vermaarde Sundance Festival, gaat de documentaire nu richting de Oscars. Op hoop van zegen.

Tijden & Tickets

Kaartjes worden 15 minuten gereserveerd in het winkelmandje.

Recensies

★★★★★ Trouw - "'Honeyland is een wonder van een film over de omgang met de natuur en met elkaar. Een verhaal om ­stevig in je hart te sluiten. Niet zo gek dat de film al werd overladen met prijzen en inmiddels op de shortlist voor een Oscar staat."
★★★★★ Cinemagazine - "Honeyland’ is een tot in perfectie uitgevoerde documentaire over buren, bijen en betovering."