The Whistlers

Roemenië, 2019 / 98 minuten
Let op met kinderen tot 16 jaarGeweldGrof taalgebruik
Regie: Corneliu Porumboiu
Met: Vlad Ivanov, Catrinel Marlon, Rodica Lazar, Antonio Buil e.a.

IFFR Previewtour. Alvast een voorproefje van het Internationaal Film Festival Rotterdam. Wanneer de Roemeense politieagent Cristi (Vlad Ivanov) aankomt op het Canarische eiland La Gomera, wordt hij opgewacht door een stel criminelen. Van hen leert hij het Silbo, een eeuwenoude fluittaal. Omdat nog maar weinig mensen de fluitklanken (Whistlers!) beheersen, is de taal uitstekend geschikt om geheime boodschappen mee door te geven. Cristi, zo omkoopbaar als een Roemeense agent maar zijn kan en verzeild geraakt in grootschalige witwaspraktijken, zit flink in de nesten. Zowel zijn superieuren als de gangsters ruiken onraad. Hij wordt afgeluisterd en zijn appartement zit vol camera’s. Hij weet het, maar moet blijven doen alsof er niets aan de hand is. Wie kan hij nog vertrouwen? Vast niet de mooie Gilda, een femme fatale uit het boekje. Op wie hij tot overmaat van ramp ook nog verliefd wordt.

Op de van hem bekende gortdroge en licht absurdistische wijze snijdt Porumboiu onderwerpen aan zoals loyaliteit, bureaucratie, corruptie en semantiek. Maar wel met meer actie dan we van hem gewend zijn. Dat alles verpakt als een stijlvolle Hitchcockiaanse thriller.

Porumboiu presenteert ons een knap en onvoorspelbaar plot. Handig maakt hij gebruik van de sfeertekeningen in een grijs en regenachtig Boekarest en het zonnige La Gomera. La Gomera is dan ook de oorspronkelijke naam van de film. De hoofdrolspelers zijn hier niet zo bekend, maar daarom niet minder goed. En dan krijgt het verhaal ook nog een onverwacht staartje.(M.v.D.)

Bijzonderheden
Op woensdag 22 januari gaat de 49e editie van het International Film Festival Rotterdam van start. Zoals ieder jaar hoort hier een festival preview bij: een speciaal geselecteerde film die als voorpremière langs Nederlandse filmtheaters toert. Dit jaar is dat de film The Whistlers.

Tijden & Tickets

NB: U kunt voor deze voorstellingen geen E-tickets kopen of reserveren!

Recensies

★★★★☆ The Guardian. com - "An elegant and stylishly crafted piece of entertainment"
★★★★☆ rottentomatoes.com - "The Whistlers finds writer-director Corneliu Porumboiu working in a more crowd-pleasing vein then previous efforts, with thoroughly entertaining results"
★★★★☆ imdb.com - "The whistlers is a fun Romanian neo-noir film"
★★★★☆ cineuropa.org - "Unlike some of his more gloomier buddies from the Romanian New Wave, Porumboiu is no stranger to funny"