Otto e Mezzo

Italië, 1963 / 138 minuten
Let op met kinderen tot 9 jaarAngstGrof taalgebruik
Regie: Federico Fellini
Met: Marcello Mastroianni, Claudia Cardinale, Anouk Aimée e.a.

Een eerbetoon aan Frederico Fellini, die in 2020 op 20 Januari 100 jaar zou zijn geworden.

Fellini’s 8½. Een film over een film, over een regisseur die in een creatieve en productieve dip zit. Acteurs, productieleider en pers zitten hem op de nek, maar hij komt niet verder; hij heeft last van een midlife crisis en wordt overvallen door jeugdherinneringen. Zijn acteur Mastroianni verwoordt het treffend; ’Gebrek aan inspiratie. Stel dat het niet tijdelijk is. Wat als het de ondergang is van een talentloze leugenaar?’.

Zeer persoonlijk werk van grootmeester Fellini die - na zijn eigen internationale succes La dolce Vita - de balans van zijn carrière en persoonlijke leven opmaakt en het creatieve proces van het menselijk brein bestudeert. Zo worden beelden van een dansende prostituée op het strand, de overleden ouders van de regisseur, jeugdherinneringen aan een circus en een groep vrouwen die de regisseur met een zweep denkt te temmen, even logisch als onlogisch met elkaar verbonden.

Ook hier weer veel typische Fellini-scènes. Zijn geworstel met de katholieke kerk en chaotische gebeurtenissen waarin droom en werkelijkheid elkaar afwisselen. Persoonlijke thema’s zijn samengesmeed tot een bizar, sensueel vormgegeven drama, dat werd onderscheiden met twee Oscars. (M.v.H.)

Oscar voor Beste buitenlandse film

Bijzonderheden
Gerestaureerde klassieker I In samenwerking met de Filmhuizen in Sittard en Maastricht

Tijden & Tickets

NB: U kunt voor deze voorstellingen geen E-tickets kopen of reserveren!

Recensies

★★★★☆ Cinemagazine - "Ontroerende autobiografische film"