Frères Ennemis

België, 2018 / 111 minuten
Let op met kinderen tot 12 jaarGeweldGrof taalgebruik
Regie: David Oelhoffen
Met: Matthias Schoenaerts, Reda Kateb, Adel Bencherif, Sabrina Quazani e.a.

Manu (Matthias Schoenaerts) en Driss (Reda Kaleb) groeiden beiden op in dezelfde Parijse banlieu. Broers voelden ze zich. Maar vervolgens kozen beiden een ander levenspad. Driss wordt politieagent en jaagt op drugsnetwerken in het zelfde quartier waar hij opgroeide. Manu – u raadt het al – verdient goed geld als drugskoerier. Het komt tot de onvermijdelijke botsing, waarin beiden worden geconfronteerd met de keuzes die ze hebben gemaakt. En de prijs die ze daarvoor moeten betalen.

Niet bepaald een origineel plot, en nog voorspelbaar ook. Maar dat stoort in het geheel niet. Regisseur Oelhoffen kiest niet voor vernieuwing, maar voor verdieping. Zo wordt Frères Ennemis (alternatieve titel: Close Ennemies) niet alleen een knappe thriller, maar ook een sterk psychologisch en sociaal portret. Tussen de overvallen en vuurgevechten door leren we twee mannen kennen die elk op hun eigen manier worstelen met thema’s als trouw, afkomst en voorbestemming. Wie bepaalt hoe je leven zal verlopen? Jijzelf, je afkomst en verleden, of de mensen om je heen?

Dit thema visualiseert Oelhoffen behendig door de camera’s regelmatig te laten zakken: we zien de betonnen woontorens van de banlieu voortdurend boven de personages uitsteken. We voelen haast het verpletterende gewicht van de wijk op hun schouders. Hoe kun je daar aan ontsnappen? Fijn weerzien met Schoenaerts die eindelijk weer eens een hoofdrol heeft: een luidruchtige gangster, maar ook kwetsbaar. Kaleb is meer ingetogen, maar met een charismatische karakterkop. (M.v.D.)

Tijden & Tickets

NB: U kunt voor deze voorstellingen geen E-tickets kopen of reserveren!

Recensies

★★★★☆ Vertigoweb.be - "Een van de beste Franse genrefilms in jaren en een absolute aanrader "
★★★★☆ De Morgen - "Leve de dierlijke intensiteit van Matthias Schoenaerts!"
★★★★☆ Brainfreeze.be - "Ijzersterke acteerprestaties van Schoenaerts en Kaleb die de film dragen’"