Hors normes

Frankrijk, 2019 / 114 minuten
Let op met kinderen tot 12 jaarAngstGrof taalgebruik
Regie: Olivier Nakache
Met: Vincent Cassel, Reda Kateb, Lyna Khoudri, Hélene Vincent e.a.

Hors Normes (The Specials) is de nieuwe film van het regisseursduo Éric Toledano en Olivier Nakache (de makers van Intouchables). De film vertelt het bijzondere verhaal van twee goede vrienden die zich met hart en ziel inzetten voor autistische kinderen die zonder hen geen plek hebben in de maatschappij. De film is uit het leven gegrepen, met ijzersterke rollen van acteurs Vincent Cassel en Reda Kateb. De ontwapenende kinderen winnen meteen je hart.

Al meer dan 20 jaar runt Bruno (Cassel) een opvang voor autistische kinderen die nergens anders terecht kunnen. Wanneer ouders en zorginstellingen het echt niet meer weten, geeft Bruno hen een thuis. Zijn goede vriend Malek (Kateb) leidt met zijn organisatie jongeren uit moeilijke buurten op tot begeleiders van deze kinderen. Tijdens dit traject wisselen humoristische en confronterende situaties zich af en ontstaan er bijzondere vriendschappen.

Regisseurs Toledano en Nakache zijn bekend door hun succesfilms Intouchables, Samba en C’est La Vie. Hun nieuwste film, Hors Normes is de meest persoonlijke tot nu toe. Vier jaar geleden maakten de regisseurs een Tv-documentaire over de twee vrienden Stephane Benhamou en Daoud Tatou, maar merkten toen dat hun verhaal te bijzonder was voor het kleine scherm. Het resultaat is Hors Normes, een oprechte film met een inspirerende boodschap. (K.H.)

Winnaar Publieksprijs - San Sebastian Film Festival
Winnaar Publieksprijs - Leiden Internationaal Film Festival

Tijden & Tickets

Kaartjes worden 15 minuten gereserveerd in het winkelmandje.

Recensies

★★★★☆ VPRO - "Bijzonder aanstekelijk. Prachtig gespeeld"
★★★★☆ Trouw - "Een van Vincent Cassels beste rollen. Klein geluk in een persoonlijke feelgoodfilm. Een krachtige aanklacht"
★★★★☆ De Telegraaf - "Het Franse regisseursduo slaagt er weer in om een sociaal-realistisch drama om te toveren tot een warme feelgoodfilm"