Wei

Nederland, 2019 / 71 minuten
Niet schadelijk / Alle leeftijdenGrof taalgebruik
Regie: Ruud Lenssen

Wei is een documentaire van Ruud Lenssen waarin hij het dementie- en mantelzorgtraject van zijn ouders vastlegt. Vader Jac heeft zijn eigen paradijsje gecreëerd: een hectare natuurgrond met paarden, kippen en een moestuin. De wei is zijn levenswerk en Jac is vastberaden ervoor te blijven zorgen. Juist nu bij hem dementie is geconstateerd. De natuur en zijn dieren geven Jac troost en houvast in een steeds verwarrender bestaan.
De documentaire ontleent zijn naam aan een stuk weiland bij Horst, Noord-Limburg. Idyllisch gelegen aan een bosrand.

Moeder Ria ziet Jac’s achteruitgang met lede ogen aan. De zorgen voor haar man worden groter en ze moet steeds meer van haar eigen leven opgeven. Haar gevoelens van liefde en zorgzaamheid slaan regelmatig om in frustratie en eenzaamheid. Desondanks wil ze Jac thuis verzorgen, zo lang het kan. Maar terwijl Jac probeert vast te houden aan zijn paradijs komt een onvermijdelijk afscheid dichterbij.
Wei is niet alleen een film over dementie en mantelzorg, maar tevens een liefdevol verhaal over de vergankelijkheid van het leven. Een ode aan de ouders van Ruud Lenssen en aan ouders in het algemeen. Een prachtige documentaire uit onze eigen provincie.

Bijzonderheden
Bij de voorstelling van 19 januari is er een een inleiding en nagesprek met regisseur Ruud Lenssen. Ruud Lenssen Opgroeiend als verlegen jochie in een klein dorpje leerde Ruud Lenssen (Broekhuizenvorst, 1986) als vanzelfsprekend de kunst van het observeren. Maar pas op de kunstacademie wist hij hier echt uitdrukking aan te geven. De liefde voor het genre van de documentaire lag voor de hand. De lessen van zijn jeugd manifesteren zich in alle films van Ruud Lenssen, onder andere vanwege de observerende stijl. Maar ook door de keuze voor maatschappelijk relevante thema’s die hij op een bescheiden en persoonlijke manier verbeeldt. Vaak zijn het immers die persoonlijke verhalen die inzicht bieden hoe om te gaan met de grote vraagstukken des levens. Zondag 19 januari komt Ruud Lenssen langs voor een korte inleiding en om na afloop vragen te beantwoorden uit het publiek.

Tijden & Tickets

NB: U kunt voor deze voorstellingen geen E-tickets kopen of reserveren!

Recensies

☆☆☆☆ NRC - "De documentaire die regisseur Ruud Lenssen maakte over zijn dementerende vader, vertelt in al zijn eenvoud een moedig verhaal"
☆☆☆☆ Volkskrant - "Wei is een ontroerend portret van een patiënt en zijn verzorgers"