Het meisje met het rode Haar

Nederland, 1981 / 109 minuten
Let op met kinderen tot 12 jaarGeweld
Regie: Ben Verbong
Met: Renée Soutendijk, Peter Tuinman en Loes Luca e.a.

Een goede onder de Nederlandse verzetsfilms. Verbong baseerde zich op het verhaal van de jonge Haarlemse rechtenstudente Hannie Schaft (Renée Soutendijk) die met haar vriend Hugo (Peter Tuinman) deelnam aan het communistische verzet tegen de nazi’s.

Hannie’s verzetswerk bestaat aanvankelijk uit het stencilen van illegale krantjes en het stelen van persoonsbewijzen. Later komt ze terecht in een verzetsgroep waar ze koerierswerk verricht. Als er bij een actie op haar geschoten wordt en een jongen voor haar ogen wordt neergeschoten, besluit ze zich harder op te stellen. Samen met Hugo pleegt ze nu aanslagen op collaborateurs. Bij één van deze aanslagen wordt Hugo dodelijk getroffen. De Gestapo vindt haar pasfoto, die Hugo bij zich droeg. Vanaf dat moment wordt er jacht op haar gemaakt. Hannie vermomt zich door haar haren zwart te verven en een brilletje te dragen en is nog maar bezeten van één ding: Hugo's verrader te liquideren.

Het meisje met het rode haar werd geprezen om het camerawerk van Theo van de Sande. Uit de beelden die hij schoot, werden met een speciaal procedé de kleuren voor een groot deel weggefilterd. De film krijgt hierdoor een naargeestig karakter. De film werd door Nederlandse filmcritici gekozen als beste Nederlandse film van 1981. (M.B.)

Bijzonderheden
Vanwege zijn 50-jarig jubileum in het vak, presenteren L1, CineSud en Filmhuis De Spiegel een speciaal programma rondom de filmmaker Ben Verbong. We vertonen op 21 december diens De Schorpioen en Het Meisje met het rode Haar. Indien u beide films wilt zien kunt u op de bestelpagina bij "kaartsoort"kiezen voor een combiticket met een gereduceerde prijs.

Om 16:15 is er een Cinetalk in aanwezigheid van Ben Verbong die u als bezoeker van de film gratis kunt bijwonen.

Op zondag 22 december vertoont L1 een portret van Ben Verbong.

Tijden & Tickets

Kaartjes worden 15 minuten gereserveerd in het winkelmandje.