Het Pärt Gevoel - Het Universum van Arvo Pärt

Nederland, 2019 / 90 minuten
Niet schadelijk / Alle leeftijden
Regie: Paul Hegeman
Met: Arvo Pärt, Tõnu Kaljuste, Jirí Kylián, The Cello Octet Amsterdam

Deze fascinerende muziekdocumentaire duikt in het universum van de Estlandse, nog levende componist Arvo Pärt. Kenners en uitvoerenden van zijn werk proberen zijn spirituele composities in woorden te vatten. Dat blijkt nog niet zo eenvoudig.

Arvo Pärt is misschien wel de meest gevierde componist van onze tijd. De Estse componist wordt doorgaans beschouwd als een soort kluizenaar. Maar wie de componist aan het werk ziet, ervaart juist het tegenovergestelde. De inmiddels 83-jarige musicus combineert een ongelooflijke gevoeligheid met humor en een tomeloze energie.

Dat is onder meer te zien tijdens zijn intensieve samenwerking met het Cello Octet Amsterdam, een unieke gebeurtenis die centraal staat in de documentaire. We krijgen zo een bijzondere inkijk in het universum van Arvo Pärt. Een universum dat niet alleen bewoond wordt door klassieke musici als Tõnu Kaljuste, Candida Thompson of Daniel Reuss, maar ook door andere kunstenaars zoals de choreograaf Jirí Kylián, filmmaker Alain Gomis en de jonge Canadese techno-componist Kara-Lis Coverdale. Allen zijn zij op zoek naar het Pärt gevoel.
Arvo Pärt kreeg zijn eerste muzieklessen toen hij zeven jaar oud was. Hij volgde een opleiding aan het conservatorium in Tallinn vanaf 1957, waar hij les kreeg in compositie van Heino Eller en waar hij in 1963 ook afstudeerde. Zijn eerste composities, waarin invloeden te horen zijn van Béla Bartók, Sergej Prokofjev en Dmitri Sjostakovitsj, dateren uit zijn studietijd. Voor zijn eerste orkestrale compositie, genaamd Necrolog, gebruikte hij de twaalftoontechniek van Arnold Schönberg, maar dit bezorgde hem veel kritiek van het Sovjetregime.Bijzonderheden
Voorafgaand aan de documentaire Het Pärt Gevoel - Het Universum van Arvo Pärt op zondagmiddag 05 januari geeft Kevin Toma, filmjournalist voor onder meer De Volkskrant en kunstblad Zuiderlucht, een lezing over het veelvuldige gebruik van Arvo Pärts muziek in films. Vrijwel geen enkele hedendaagse componist duikt op in zoveel filmsoundtracks. Wat spreekt cineasten aan in het werk van Arvo Pärt? Welke samenspraak gaan diens composities aan met de beelden, en wat zegt dat over de muziek zelf? Een boeiende, met verhelderende filmfragmenten doorspekte lezing..

Tijden & Tickets

Kaartjes worden 15 minuten gereserveerd in het winkelmandje.