De Jeugd van Ivan

Russische Republiek, 1962 / 96 minuten
Let op met kinderen tot 12 jaarGeweldAngst
Regie: Andrej Tarkovski
Met: Kolya Burlyaev, Valekntin Zubkov, Evgeniy Zharikov e.a.

In Venetië bekroonde meesterlijke debuutfilm van Tarkovski in een nieuwe restauratie. Persoonlijke getuigenis van een Russische jongen. Voor Russische begrippen biedt deze eerste lange film van Tarkovski een ongebruikelijke kijk op de Tweede Wereldoorlog.

De ouders van de twaalfjarige Ivan zijn door de nazi's vermoord. Gedreven door haat sluit de jongen zich aan bij een groep partizanen aan het front om tegen de Duitsers te strijden. Het is geen conformistische sovjetoorlogsfilm vol heldendaden, maar een geëngageerde, persoonlijke getuigenis.

Deze Russische Ivan staat symbool voor alle kinderen die slachtoffer worden van oorlogsgeweld, een heel actueel thema. De verbeelding van dromen speelt een belangrijke rol. De sovjetregering was er minder enthousiast over, waardoor de film bijna geen aandacht kreeg en in kleine roulatie werd uitgebracht.

Alles draait om tegenstellingen, uiteindelijk die tussen leven en dood. Ivan leeft tussen de contrasten, in een gebied zonder verleden of toekomst, waar geen winnaars of verliezers zijn. (M.v.H.)

Winnaar Gouden Leeuw op het Filmfestival van Venetië.

Bijzonderheden


Tim Bouwhuis

De gerestaureerde klassieker De Jeugd van Ivan wordt op zondagmiddag 15 december ingeleid door Tim Bouwhuis, freelance filmjournalist voor onder andere cine.nl, indebioscoop.com en filmmagie (Vlaanderen). Zijn persoonlijke website is timbouwhuis.nl. ‘’Ik heb grote bewondering voor filmmakers die de mens in hun werk voor een spiegel durven te plaatsen, en hem of haar mee durven te nemen in een hoogst persoonlijke zoektocht. Cinema was voor Andrei Tarkovsky een medium dat de ziel blootlegde. In zijn oeuvre gaat een diepe hang naar religieuze betekenis telkens samen met onze meest aardse vermogens: liefhebben, herinneren, twijfelen. Tarkovsky’s zoektocht ving in 1962 definitief aan met De Jeugd van Ivan. Ik ken weinig films die de absolute schoonheid van de kindertijd en het verlies van onschuld op zo’n treffende manier in beeld weten te vangen.

Tijden & Tickets

NB: U kunt voor deze voorstellingen geen E-tickets kopen of reserveren!

Recensies

★★★★☆ VPRO Cinema - "Tarkovski weet de mentale staat van zijn personages magistraal te verbeelden"