Nuestro Tiempo

Mexico, 2019 / 173 minuten
Let op met kinderen tot 16 jaar
Regie: Carlos Reygadas
Met: Carlos Reygadas, Natalia López, Phil Burgers e.a.

Bijna drie kwartier duurt het voor de contouren zichtbaar worden van Nuestro Tiempo (Onze Tijd), de vijfde film van de Mexicaanse cineast Carlos Reygadas. Een minutenlange, dromerige opening met spelende kinderen, flirtende tieners, flarden van gesprekken van de rancheigenaar en dichter Juan en zijn Amerikaanse vriend, ruzie met zijn vrouw Ester (Natalia López, echtgenote van de regisseur). De kijker mag er zelf mee aan de slag.

De film speelt zich af op het uitgestrekte platteland van de Mexicaanse deelstaat Tlaxcala. In de kern draait het scenario rond de relatie tussen Juan en Ester, de worsteling in hun min of meer open huwelijk en het afbrokkelende onderlinge vertrouwen.

Reygadas filmt liever niet volgens bepaalde dogma’s, vertelde de regisseur tijdens een masterclass in Rotterdam. Duur en samenhang van de beelden ontstaan door wat hij de ‘interne logica’ van een film noemt. Maar ook schetst Reygadas met grote zelfverzekerdheid een open en ademende wereld, in schitterend natuurlijk licht. (M.v.D.)

Bijzonderheden


Amrand Leenaers

De voorstelling van donderdagavond 12 december wordt ingeleid door Armand Leenaers, kenner van Latijns-Amerika en oud-bestuurslid bij het Latin American Film Festival the Netherlands (LAFF) in Utrecht. 'Mijn eerste kennismaking met Latijns-Amerika dateert van voorjaar 1990 toen ik bij een vriend in Guatemala logeerde. Daar ontdekte ik de beschaving van de Maya's. Ik ben toen ook in Mexico, Honduras en Belize geweest. Later dat jaar vertrok ik voor een reis van 8 maanden door Zuid-Amerika. Van Peru (waar ik Spaans heb geleerd en mijn vrouw heb leren kennen) naar Bolivia, Chili, Argentinië, Paraguay, Brazilië, Venezuela naar Colombia en weer terug naar Lima. Het heeft mijn leven veranderd. Sindsdien kom ik er elke twee tot drie jaar voor bezoek aan familie en vrienden en trips naar alle uithoeken van Peru. In de tussentijd kijk ik graag naar Latijns-Amerikaanse films en lees veel over de geschiedenis van dit fascinerende continent'.

Op deze film is een toeslag van € 1,00 van toepassing. Dat geldt voor films die langer duren dan 150 minuten.

Tijden & Tickets

Kaartjes worden 15 minuten gereserveerd in het winkelmandje.

Recensies

★★★★☆ Cineville - "Zinderende beelden om verliefd op te worden, tot die derde persoon zich met je relatie komt bemoeien’"
★★★★☆ NRC - "Bijna drie uur durende variant op Bergmans klassieker Scenes uit een huwelijk"
★★★★☆ Filmtotaal - "Het open huwelijk. Voor sommigen werkt het en redt het hun relatie, voor anderen leidt het door frustratie en jaloezie juist tot het einde"
★★★★☆ Volkskrant - "Indrukwekkend, maar ook grillig en ongrijpbaar"