Rojo

Argentinië/Brazilië, 2019 / 109 minuten
Let op met kinderen tot 16 jaarGeweldGrof taalgebruik
Regie: Benjamín Naishtat
Met: Dario Grandinetti, Alfredo Castro, Diego Cremonesi e.a.

Publiekshit in Toronto, daarna de grote prijswinnaar in San Sebastian.
Het verstikkende Argentinië van 1975. Rojo speelt zich af vlak voor de staatsgreep van generaal Videla, maar in het hele land heerst al een sfeer van apathie en paranoia. Rojois een slimme combinatie van politieke thriller en gestileerde, gitzwarte film noir. De film vertelt over de succesvolle advocaat Claudio, die in principe een fatsoenlijk mens is, maar niet altijd. Soms werkt hij mee aan schimmige zaakjes en dat gaat vaak goed… maar niet altijd.

Het verhaal is gebaseerd op Naishtats eigen familiegeschiedenis. Die elementen vlecht hij in een genrefilm. Hij laat zien hoe een gemeenschap zich kan gedragen in een bepaalde politiek-historische context. Het idee achter Rojo is dat extremistische regimes niet in een vacuüm ontstaan. Het is een land dat klaar is om een staatsgreep te omarmen. De wet stelt er toch al niet veel voor, omdat iedereen alleen aan zijn eigen belangen denkt. We zien een moreel failliete middenklasse, die een militaire junta aan de macht helpt. (M.v.H.)

Bijzonderheden
De voorstelling van 21 november wordt ingeleid door Armand Leenaers, kenner van Latijns-Amerika en oud-bestuurslid bij het Latin American Film Festival the Netherlands (LAFF) in Utrecht.

Amrand Leenaers

'Mijn eerste kennismaking met Latijns-Amerika dateert van voorjaar 1990 toen ik bij een vriend in Guatemala logeerde. Daar ontdekte ik de beschaving van de Maya's. Ik ben toen ook in Mexico, Honduras en Belize geweest. Later dat jaar vertrok ik voor een reis van 8 maanden door Zuid-Amerika. Van Peru (waar ik Spaans heb geleerd en mijn vrouw heb leren kennen) naar Bolivia, Chili, Argentinië, Paraguay, Brazilië, Venezuela naar Colombia en weer terug naar Lima. Het heeft mijn leven veranderd. Sindsdien kom ik er elke twee tot drie jaar voor bezoek aan familie en vrienden en trips naar alle uithoeken van Peru. In de tussentijd kijk ik graag naar Latijns-Amerikaanse films en lees veel over de geschiedenis van dit fascinerende continent'.

Tijden & Tickets

Kaartjes worden 15 minuten gereserveerd in het winkelmandje.

Recensies

★★★★☆ Trouw - "Heel gewone middenklasse helpt heel gewone junta aan de macht"
★★★★☆ NRC - "Meeslepend Rojo toont de atmosfeer van de Vuile Oorlog"
★★★★☆ Volkskrant - "Messcherpe thriller sleurt je mee in het paranoïde en apatische Argentinië van 1975"