De Patrick

Belgiƫ, 2019 / 97 minuten
Let op met kinderen tot 12 jaarGeweldGrof taalgebruik
Regie: Tim Mielants
Met: Kevin Janssens, Pierre Bokma, Ariane van Vliet e.a.

Mielants regisseerde tv-series, dit is zijn eigenzinnige speelfilmdebuut. Omdat de acteurs hem al kenden van de tv-series, kostte het hem geen moeite acteurs te vinden die tijdens de hele film uit de kleren moesten.
Intriges op Shakespeareniveau op de naturistencamping. Een simpel verhaal dat vooral een karakterstudie is. De stijl waarin Mielants het brengt is groots. De beelden van de intriges krijgen mytische proporties, je denkt aan een Shakespeareaans koningsdrama.

De hoofdpersoon, Patrick, krijgt na de dood van zijn vader ongewild de leiding over een naturistencamping. De vaste bewoners willen dat hij iets met zijn leven doet, maar Patrick moet en zal zijn verloren hamer terugvinden.

De film ademt het nostalgische jarentachtig campinggevoel zoals Mielants zich dat herinnert: kneuterig en intiem. Mielants is gefascineerd door het niet-seksuele aspect van naaktheid. Deze film is volledig ontdaan van seksuele connotaties. Het is dus geen blote konten lachen-gieren-brullen-film. Het doet een beetje denken aan de stijl van Van Warmerdam. Zo brengt Mielants een bombastische ode aan een ambitieloos leven.(M.v.H.)

Tijden & Tickets

Kaartjes worden 15 minuten gereserveerd in het winkelmandje.

Recensies

★★★★☆ NRC - "Unieke mix van detective, slapstick en lullige intriges"
★★★★☆ VPRO Cinema - "Blijft boeien door de terloopse humor, stijlvolle regie en perfect getroffen toon"
★★★★☆ Volkskrant - "Eigenzinnige tragikomedie"
★★★★☆ De Morgen - "Vol visuele humor en Belgische tragiek"